Belföld

Összefognak a légitársaságok a Malév-utasokért

Több légitársaság is jelezte pénteken, hogy a Malév leállása miatt a reptereken rekedt utasok igénybe vehetik szolgáltatásaikat, különböző kedvezményekkel, illetve szükség esetén nagyobb gépeket indítanak.

A belga légitársaság, a Brussels Airlines rugalmasan alkalmazkodik a Malév pénteki végleges leállásával kialakult helyzethez – mondta el a társaság egyik illetékese az MTI-nek Brüsszelben. Hozzátette: egyelőre korai dönteni arról, hogy kell-e járatokat sűríteni vagy a kapacitást növelni a maléves vonalakon.

Arról viszont már döntést született, hogy a belga légitársaság elviszi a péntek előtt vásárolt, érvényes Malév-jeggyel rendelkezőket az érintett viszonylatokon, bár a magyar társaság utasainak meg kell fizetniük a jegyár-különbözetet a belga járatokon. A Brussels Airlines munkanapokon napi három közvetlen járatot közlekedtet Budapest és Brüsszel között.

A csehek nagyobb gépet indítanak

Az eredetileg tervezettnél nagyobb kapacitású repülőgépet indít pénteken kora este Budapestre a Cseh Légitársaság (CSA), hogy a gépre felférjenek a cseh fővárosban rekedt utasok – közölte Hana Hejsková, a CSA szóvivője az MTI tudósítójának érdeklődésére.

“Prágából a menetrend szerinti legközelebbi járat délután 17 órakor indul Budapestre. Eredetileg mintegy 40 személy szállítására alkalmas gépnek kellett volna repülnie, de a CSA illetékeseinek döntése alapján azonban egy nagyobb befogadóképességű gépet indítunk a magyar fővárosba” – mondta a szóvivő.

Arra a kérdésre, hány Budapestre tartó utas rekedt a Ruzyne repülőtéren, Hejsková kifejtette: “Pontos adataink az érintettekről nincsenek. Ismereteink szerint néhány tucatnyi emberről van szó.”

Hozzátette: mindazokról a Budapestre tartó utasokról, akik a prágai Ruzyne repülőtéren rekedtek és a CSA-nál vették meg menetjegyüket, a légitársaság gondoskodik. “A repülőtéren többször is kihirdettük, hogy jelentkezzenek. Mindenki, aki bejelentkezett, étel- és italutalványokat kapott, hogy gondok nélkül tudja kivárni a budapesti járat indulását.” Külön járat indítását Prágából Budapestre a CSA egyelőre nem tervezi – mondta Hejsková.

A Wizz és a Lufthansa is lép

A Wizz Air fapados társaság speciális, csökkentett árú jegyeket ajánl fel 14 járatára, azoknak az utasoknak, akik a Malév működésének felfüggesztése miatt nem tudnak utazni. A német Lufthansa vizsgálja annak lehetőségét, hogy nagyobb gépeket küld müncheni és frankfurti járataira. Az Austrian Airlines (AUA) légitársaság nagyobb repülőgépeket állít forgalomba egyes járatain, ha erre a Malév-járatok kiesése miatt megfelelő igény jelentkezik. A Wizz Air közleményben tájékoztatott: azok az utasok, akik a 2012. február 3. és március 24. közötti időszakra érvényes Malév-jeggyel rendelkeznek, kedvezményes egységáron vásárolhatnak repülőjegyet a Wizz Air ügyfélszolgálatán. A társaság hozzátette: a jegyeket a rendelkezésre álló helyek függvényében tudja biztosítani a légitársaság.

Az Air France, a KLM és a British Airways is segít

Az Air France-KLM alternatív megoldásokat javasol azon utasainak, akik a Malév által üzemeltett közös járatokra váltottak jegyet. Ennek módozatairól a lehető leggyorsabban értesíti ügyfeleit . A két légitársaságnak a Párizs-Budapest útvonalon közlekedő napi hat közös járatából hármat üzemeltetett a magyar légitársaság. Az Air France továbbra is három járatot üzemeltet Párizs és Budapest között, és várhatóan ezekkel fogja elszállítani azokat az utasait, akiknek a jegye egy, a Malév által üzemeltett járatra szólt. A KLM szintén naponta három járattal közlekedik Amszterdam és Budapest között.

Fontolgatja nagyobb repülőgépek közlekedtetését Budapestre a British Airways (BA) a Malév leállása nyomán – közölte a brit légitársaság médiakapcsolati igazgatója. Anthony Cane úgy fogalmazott, a BA “minden lehetőséget mérlegel” a Malév utasainak megsegítésére, beleértve a megváltott Malév-jegyek átfoglalását a British Airways járataira, illetve a jelenleginél nagyobb repülőgépek forgalomba állítását a londoni Heathrow és a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér között. A British Airways napi három járatot üzemeltet Heathrow-ról Budapestre.

A kínai Hainan légitársaság azt közölte, hogy a Malévvel közös pénteki pekingi járatát nem érinti a Malév bejelentése.

Az easyJet lehetőséget biztosít a reptereken rekedt utasoknak, hogy egy speciális ajánlat segítségével utazzanak. A társaság a Malév számos jelentős célállomásáról, többek között Párizsból, Londonból és Berlinből indít rendszeresen járatokat Budapestre, emiatt az utasok rövid időn belül elérhetik kívánt úticéljukat a légitársaság gépeivel.

Az easyJet által biztosított speciális jegy ára 70 euró (17800 forint), ami tartalmazza a reptéri adókat és illetékeket, valamint egy maximum 20 kg-os poggyász szállítását. Az easyJet február 9. éjfélig tartja fenn ajánlatát a Malév jeggyel rendelkező utasoknak.

A LOT lengyel légitársaság jelenleg elemzi a Malév utasok átvételének lehetőségét a társaság meglévő járataira. Figyelembe veszik a kapacitás növelésének, illetve a járatok sűrítésének lehetőségét.

A Travel Service május elsejétől Smartwings márkanéven menetrendszerinti járatokat indít Budapestről. Desztinációkat még nem neveztek meg.

Az Austrian Airlines (AUA) nagyobb repülőgépeket állít forgalomba egyes járatain, ha erre a Malév-járatok kiesése miatt megfelelő igény jelentkezik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik