Belföld

A járási rendszer elválasztja a tóparti településeket?

A polgármestereket inkább az foglalkoztatja, képesek lesznek-e a járások megfelelni a célkitűzéseknek.

A tervek szerint Pákozd és Sukoró a székesfehérvári járás tagja lesz, a gárdonyihoz Kápolnásnyék, Nadap, Pázmánd, Pusztaszabolcs, Szabadegyháza, Velence, Vereb és Zichyújfalu tartozik majd – írja a V-tó.info.

Az egyes járásokhoz tartozásnak praktikus okai lehetnek, hiszen a polgárok a járásközpontban – a Velencei-tó mellett Gárdonyban – tudják majd intézni mindazokat az ügyeiket, amelyek az önkormányzati ügyintézésnél magasabb szintű elbírálást kíván. Közel sem mindegy tehát, hogy a falvak, városok lakosainak mennyit kell utazniuk ahhoz, hogy szükséges ügyintézésük érdekében elérjék a járási központot. Vélhetően a két északi oldali település lakosai könnyebben érik el a székesfehérvári járási irodát, mint a gárdonyit- olvasható a lapban.

A Fehérvár24 Takács Jánostól, Pákozd polgármesterétől megtudta: a háttéregyeztetés zajlik azzal kapcsolatban, hova tartozzon a település. A legtöbb pákozdi ember Székesfehérváron dolgozik, a közlekedés valóban jobb a megyeszékhelyre, hiszen ahhoz, hogy Gárdonyba eljusson valaki tömegközlekedési eszközzel, először Fehérvárra kell beutaznia.

Takács János hangsúlyozta: számára kérdés,hogy működik majd az ügyintézés, mert ha online, akkor Pákozdon fel lehet venni az igényeket, és akkor mindegy hova tartoznak. Előbb utóbb pedig a közigazgatásnak erre át kell térnie.

Mészárosné Hegyi Gyöngyi, Sukoró polgármestere az üggyel kapcsolatban csupán annyit közölt: a járásközpontoknak örülnek, ám kérdés, hogy tudja-e teljesíteni az elvártásokat a rendszer. A cél az lenne, hogy közelebb kerüljenek az emberekhez, és gyorsabbá váljon az ügyintézés. Ezzel kapcsolatban pedig kétségeik vannak. A helyi polgármesteri hivatalok élő lexikonként működnek, ezeknek az elvárásoknak meg tudtak felelni, de egy kormányhivatal, ahova sok ember lesz integrálva, kétséges, hogy képes lesz erre.

A települések január 29-éig kérhetik indokolt esetben a kijelölttől eltérő másik járáshoz tartozásukat.

2013 januárjától épülnek be a járások a hazai közigazgatási rendszerbe. Fejér megyében kilenc járás létrehozását tervezi a kormányzat. A megye járási székhelyei a szaktárca honlapján közzétett munkaanyag szerint Bicske, Dunaújváros, Enying, Martonvásár, Gárdony, Mór, Polgárdi, Sárbogárd és Székesfehérvár lesznek.

A tervek szerint a kormányhivatalok járási hivatalainak legfontosabb feladata a megyeinél alacsonyabb szinten intézendő államigazgatási feladatok ellátása lesz, minden magyarországi állampolgár számára elérhető közelségben és magas minőségben. A járások és járási kormányhivatalok a fővárosi és megyei kormányhivatalok szervezeti egységeiként kezdhetik meg működésüket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik