Belföld

Film készül a Z. Nagy-gyilkosságról

Alig jelent meg, de már filmet készítenek Kolozsi László Ki köpött a krémesbe? című könyvéből Szegeden.

Augusztus végétől filmet forgatnak Szegeden, Kolozsi László: Ki köpött a krémesbe? című könyvéből – tudta meg a Szeged24. A mű a Z. Nagy -gyilkosságra, Farkas Helga eltűnésére és Magda Marinko személyére asszociálva mutat be egy fiktív bűnténnyel kapcsolatos történetet. Két újságíró ered nyomába egy cukrász család kiirtásának Szegedtől egészen Horvátországig. Mindez a délszláv háború idején zajlik, s az ezzel kapcsolatos etikai kérdéseket boncolgatja.

A 90-es években vált világossá számomra, hogy az ember csak a határhelyzetekben ismerheti meg önmagát, így a szereplőimet is igyekeztem ilyen szituációk elé állítani” – magyarázta Kolozsi László, aki Köbli Norberttel fogja megírni a forgatókönyvet. “Foglalkoztatott emellett az is, mi játszódik le egy emberben akkor, ha kiderül, hogy teljesen mások azok, akikkel korábban egy társaságba járt” – utalt ezzel Kolozsi arra is, hogy korábban többször találkozott jogászbálokon Magda Marinkóval és meglepetésként érte, amikor kiderült, hogy sorozatgyilkos.

Az író a Nemzeti Színház színészét, Kulka Jánost szeretné megnyerni az egyik főszerepre. Marinkót a Makón született Nagy Zsolt alakítaná. Ezen felül a szereplők többségét a Szegedi Nemzeti Színház színészei testesítenék meg, valamint lehetőséget adna a helyi díszlet- és jelmeztervezők bemutatkozására. A helyszínek is ebben a városban lennének, habár néhányuk már alkalmatlanná vált a forgatásra.

Egy fontos jelenet a kultikus Szőke Tisza hajón játszódik, ezért valamelyik nap elmenetem a téli kikötőbe megnézni, hogy milyen az állapota. Eredetileg helyre szerettem volna hozatni, de rájöttem, hogy ez vállalhatatlan költségekkel járna” – mesélte a könyv írója, aki így más megoldáson gondolkozik.

Ebben segítségére van Vágvölgyi B. András, a film rendezője, aki a Magyar Narancs hasábjai között olvasott a Ki köpött a krémesbe? című műről dicsérő kritikát, s ezután döntött úgy, hogy megfilmesíti a délszláv háború idején játszódó történetet. Kolozsi elmondta, hogy erre még nincsenek meg az anyagi forrásaik, többek között a szegedi cégek támogatásában bíznak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik