Belföld

Szerdán arcunkra fagy a mosoly

Rügyeznek a bokrok, annyira meleg van. A szokatlan időjárás az orvosok szerint az emberi szervezetet is megviseli, mert nem pusztulnak el a baktériumok, a vírusok, és így több lehet a fertőzés. Szerdától azonban durva faggyal lendül ellentámadásba a tél.

Kora tavaszi, napsütéses időnek örülhettünk ma is egész nap, az átlagosnál 5 fokkal melegebb hőmérséklettel. Volt, ahol tíz fokot is mértek. Annyira enyhe a tél, hogy – január ide vagy oda – nemrég még a bokrok is rügyezni kezdtek, szombaton pedig megérkezett hazánkba az első gólya. Az otthonokba pedig a poloskák. A komolyabb fagyok elmaradása ugyanis kedvez a rovarok áttelelésének, így számos lakásban megjelentek egyes poloskafajok, illetve az allergiát okozó harlekinkatica.

A szokatlan meleg azonban nemcsak a természetet zavarja meg, az emberekre sincs jó hatással. Az orvosok szerint a nagyon enyhe tél mindig veszélyes, de ha odafigyelünk és tudatosan védjük egészségünket, akkor elkerülhetőek a betegségek.

Fejfájás, vírusok és pollenveszély

Dr. Páldy Anna, az Országos Környezetegészségügyi Intézet megbízott főigazgató-helyettese az FN24 kérdésére elmondta, a hirtelen és sűrű frontváltozások megviselik az alkalmazkodóképességünket, ami különösen az idősek, valamint a vérnyomás, a szív- és érrendszeri problémával küszködők szervezetét terheli meg.

„Több szempontból is oda kell figyelni magunkra. Egyrészről, a változékony és szokatlanul meleg időjárás miatt nagyon nehéz megfelelően öltözni. Alul-, illetve túlöltözhetünk, mindkettő veszélyes, hiszen meghűléshez vezethet, ami hatással van a keringésünkre. Emellett az influenzavírusok is könnyebben megtámadják a szervezetünket. Számolnunk kell azzal is, hogy a meleg front miatt álmosabbak, szétszórtabbak lehetünk, fejfájás kínozhat, a hideg front pedig ingerlékennyé, agresszívvé és feszültebbé tesz minket” – figyelmeztetett a főigazgató-helyettes.


Fotó: MTI / Mohai Balázs

Öltözködjünk az időjárásnak megfelelően, figyeljünk oda jobban magunkra, ha kell, élénkítsük szervezetünket kávéval vagy teával, tartózkodjunk többet a szabad levegőn, és ha vérnyomásproblémák gyötörnek, azonnal keressük fel háziorvosunkat – tanácsolja dr. Páldy Anna, aki hangsúlyozta: még mindig nem késő beadatni az influenza elleni védőoltást. „A változékony időjárás miatt a vírusok és fertőzések könnyebben megtámadják a szervezetünket, ezért fontos, hogy megfelelően védekezzünk ellenük, például védőoltással.” A főorvos elmondta, „a nagyon korán nyíló növények december végén el kezdtek virágozni, megjelent a pollen a levegőben, így az erre érzékenyek akár allergiás tüneteket is tapasztalhatnak. Már most nem árt felkészülni és védekezni az allergia ellen” – tette hozzá.

Mérsékelt növekedés, egyelőre még nincs járvány

Magyarországon körülbelül nyolc százalékkal emelkedett az influenzagyanús esetek száma az egy héttel korábbihoz képest, és újabb beteg szervezetében mutatták ki az influenza B-vírusát – írta szerdai jelentésében az Országos Epidemiológiai Központ (OEK).

A múlt héten az ország 14 közigazgatási területén emelkedett, 3 területén csökkent, 3 területen pedig nem változott az influenzaszerű megbetegedés miatt orvoshoz fordulók gyakorisága az előző héthez képest. A legtöbben a fővárosban, Pest és Győr-Moson-Sopron megyében, a legkevesebben Bács-Kiskun és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében fordultak orvoshoz. Influenzaszerű megbetegedések halmozódásáról a második naptári héten nem érkezett jelentés – tették hozzá.


Mossunk többször kezet egy nap
Fotó: MTI / Máthé Zoltán

Az OEK összesítése szerint az influenzagyanús megbetegedések továbbra is a felnőttek korosztályát érintik a leginkább. A betegek csak több mint 13 százaléka volt 14 éven aluli, több mint 12 százaléka pedig 60 éven felüli. Az orvoshoz forduló 15-34 éves fiatal felnőttek aránya viszont több mint 44 százalék, a 35-59 éveseké pedig csaknem 30 százalék volt.

Európában is terjed az influenza

Az előző héthez képest megduplázódott azon országok száma, amelyekben felgyorsult az influenza terjedése – közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat . A múlt heti öttel szemben most már tíz ország számolt be az influenza növekvő ütemű terjedéséről. Mostanáig Olaszországból regionális, Norvégiából, Svédországból, Hollandiából és Spanyolországból pedig helyi járványokat jelentettek az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központnak.

“Lassan, de terjed az influenza Európában” – írta az ÁNTSZ hivatalos Facebook oldalán, hozzátéve: az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) legfrissebb összegzése szerint az év második hetében az EU 27 tagállamának többségében továbbra is alacsony volt az influenza aktivitása, Olaszországban és Spanyolországban viszont már elérte a közepes szintet. Továbbra is az influenza A(H3N2) vírus a meghatározó – derül ki a hivatalos közleményből.

Dübörögnek a hóágyúk

A szokatlan meleg a síelőknek sem kedvez. A legtöbb hazai síközpontban megpróbálnak hóágyúzással javítani a pályák minőségén, de van, ahol kényszerszünetet kellett elrendelni. Így például Visegrádon és Dobogókőn működő sícentrumokban.

A Mátraszentistváni Síparkban és a Kékestetői Sícentrumban ezzel szemben kiválóak a hóviszonyok. Mátraszentistvánon immár 8, összesen 3 kilométer hosszúságú sípályával várják a látogatókat. Kékestetőn 40-45 centiméter a természetes és mesterséges hóréteg vastagsága a pályákon.


Pillanatkép Galyatetőről
Fotó: MTI / Kálmándy Ferenc

A Bükkben és a Zemplénben egyaránt várják a sízőket, szánkózókat. A bükki síparadicsomban, Bánkúton 20 centiméter vastagságú, közepes minőségű hó borítja a pályákat. Nyolc lesiklópályán, négy húzó, négy tolókaros sífelvonó, és hótaposó gépek biztosítják a kiváló síelési lehetőségeket.

Sátoraljaújhelyben, a Zemplén Kalandparkban a 8 hóágyúnak köszönhetően pénteken már 35 centiméter vastagságú műhó várta a síelőket, szánkózókat. Eplényben egy kilométernyi pályán lehet síelni, az 1-es pálya mellett üzemel a tanulópálya is.

Támad a fagy!

Jó hír a tél szerelmeseinek, rossz hír a fűtésszámlán spórolóknak, hogy szerdától beköszönt a fogcsikorgató hideg. „A mai nappal véget ér a tavaszias idő. Megszűnik a változékony időjárás, nagyrészt napos, száraz, de hideg napokra készülhetünk” – mondta lapunknak Tóth Tamás meteorológus. Északkelet felől szibériai eredetű hideg levegő éri el hazánkat, így egyre fagyosabb időre számíthatunk. „Szerdától folyamatosan csökken a hőmérséklet, több országrészben napközben nulla fok körül, vagy kevéssel alatta alakul az átlag, éjszakánként pedig -10, -15 fokos hidegre is számíthatunk” – tette hozzá Tóth Tamás.

Havazás a hét vége felé valószínűbb.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik