Belföld

Most hullhat darabokra az egészségügy

A Nefmi rendelettervezete szerint februártól az összesfekvőbeteg-szakellátást biztosító intézménynek és osztálynak automatikusan lejár az ÁNTSZ-engedélye.

Hétfőn délig véleményezhető a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma (Nefmi) legújabb, az egészségügyet alapjaiban újrarajzoló rendelettervezete, amelynek egyik eleme egy új szakmai kódrendszer. Ennek értelmében februártól az ország összes fekvőbeteg-szakellátást biztosító intézményének és osztályának automatikusan lejár az addigi ÁNTSZ-engedélye – írja hétfői cikkében a Napi Gazdaság.

Az új jogszabály a napokban közzétett szakmai minimumfeltételekkel egy időben lép hatályba, így az új regisztrációkhoz már az új szakmai minimumfeltételeket kell az osztályoknak teljesíteniük, különben nem kaphatnak ÁNTSZ-engedélyt, és nem juthatnak hozzá az OEP-finanszírozáshoz. A lapnak nyilatkozó szakértő szerint az újraregisztrálás – azon kívül, hogy óriási zűrzavart okozhat, ami a betegekre nézve beláthatatlan következményekkel járhat – teljességgel összehasonlíthatatlanná teszi az ellátási teljesítményeket a régi szakmai kódokon alapuló értékekkel, különösen mivel sem naptári, sem finanszírozási évhez nem igazodik a változás.

A kódok és a minimumfeltételek egyidejű változtatása a jelenlegi ágyszámok átstrukturálódását, illetve csökkenését eredményezheti, csökkentve az intézményre jutó finanszírozás nagyságát is.

A cikk szerint a tervezet egyetlen tollvonással megoldja a munkaerőhiányt az alapellátáshoz tartozó szakorvosi rendeléseknél azzal, hogy az elnevezést szakrendelésről rendelésre módosítja, így a feladat ellátásához elég lehet rezidens vagy más szakvizsgával rendelkező orvos is, mint ami a rendelő elvi profilja.

A lap ír arról is, hogy május elsejétől kötelező lesz a térségi várólista. Az év végén nyilvánosságra hozott térségi határok értelmében könnyen előfordulhat, hogy például Óbudáról Gyöngyösre kell majd utazni egy sérvműtét miatt. Ez nem csak a korrupció melegágyát jelentheti, hanem az egész ellátórendszert veszélybe sodorhatja – véli a lapnak nyilatkozó szakember. Az egyszerűbb beavatkozásokat ugyanis a vidéki intézmények felé tolják, míg a bonyolultabbakat a nagyvárosok felé. Ennek következményeként hosszú távon radikálisan torzulhat az ellátás szerkezete – írja a lap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik