Belföld

Az LMP-frakció az összeomlás szélén

Lemond az LMP-frakció vezetéséről Schiffer András. A politikus kiszáll a párt minden vezető testületéből is, de parlamenti mandátumát megtartja.

Távozik az LMP frakciójának éléről Schiffer András. Ezt ő maga jelentette be a Lehet Más a Politika szombati választmányi ülésén. A hvg.hu információi szerint Schiffer azzal indokolta távozását, hogy a parlamenti képviselőcsoportban nincsen meg az LMP önálló politizálásának kellő támogatottsága, és az utóbbi napok párton belüli kiszivárogtatásai bizalmi válságot okoztak a frakcióban. Ezenfelül Schiffer – a választmány előtt elmondott szavai szerint – elejét szeretné venni, hogy az utóbbi hetekben személyét érő támadások ártsanak pártjának.

“Az ellenem irányuló támadások, illetve a kiszivárogtatások kapcsán úgy éreztem, hogy a bizalmi légkör megroppant” – mondta Schiffer András később az MTI-nek, megerősítve lemondását. Arra a kérdésre, hogy távozása hogyan befolyásolhatja az LMP sorsát, azt felelte, egyetlen párt sem lehet egyszemélyes.

A hvg.hu úgy tudja, hogy Schiffer András megtartja képviselői mandátumát, de nyilvánosság előtti szerepléseit a minimálisra kívánja korlátozni. Az elmúlt hetekben az LMP vezető testületeiben vita bontakozott ki arról, hogy a párt önállóan vagy egy szélesebb ellenzéki összefogás keretében lépjen-e fel a Fidesz hatalmi törekvéseivel szemben.

Schiffer Andráson három napja nagynénje kérte számon a galamus.hu-n az LMP Jobbikkal való kokettálását és a frakcióvezető “Gyurcsány-fóbiáját” egy személyeskedő levélben, ahol még a rokoni Facebook-aktivitást is a nagy nyilvánosság elé tárta.

Az LMP frakció szépen lassan bedől. A héten először Kaufer Virág jelentette be, hogy lemond képviselői mandátumáról, majd Schiering Gábor közölte nyílt levélben párttársaival, hogy a következő kilenc hónapban doktori disszertációjának szenteli idejét, ezért február elsejétől lemond a párt gazdasági kabinetjének vezetéséről. Schiering mandátumát egyelőre megtartaná, a levélben úgy fogalmazott, heti egy napot tud politikával foglalkozni, fizetésének “ennek megfelelő részét”, négyötödét felajánlja a pártnak, de ha ez párttársainak nem elfogadható, képviselői mandátumát is szívesen visszaadja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik