Belföld

Gyurcsány ingyenebédről, Bajnairól

A Demokratikus Koalíció (DK) azokat szólítaná meg, akik többet akarnak hallani, mint hogy „Orbán takarodj!”.

Gyurcsány Ferenc a csütörtökön megjelent Magyar Narancsnak beszélt új pártja céljairól, az ellenzéki összefogás esélyéről, személyes ambícióiról. Szerinte a Fidesz-kormány – ha nem is feltétlenül, bár valószínűleg Orbánnal az élén – ki fog tartani 2014-ig. (Ennek némiképpen ellentmond, hogy legutóbbi Facebook-bejegyzésében azt vizionálta, hogy Schmitt Pál helyett Orbán költözik a Sándor-palotába.)

Addig komoly megszorítások lesznek, és az új kormány is csapdába kerül, mert több pénze nem lesz, de a választók „nem egyszerűen csak demokratikus garanciákat akarnak majd, hanem magasabb életszínvonalat…” Mint mondta: más népekkel ellentétben a magyarokat nem a tömeges szabadságvágy vitte a rendszerváltásba sem, hanem a jólét iránt érzett vágy. A volt kormányfő szerint azonban „előbb-utóbb mindenki megbukik, aki nem próbálja meg elfogadtatni a szavazóival, hogy nincs ingyenebéd. A szociális szabadpiaci kapitalizmusnak nincs alternatívája, a DK egyik fontos küldetése pedig az, hogy ezt megértesse a választókkal.”

A Demokratikus Koalíció elnöke nem gondolja, hogy az ellenzéki összefogást azzal segítené a legjobban, ha háttérben maradna. Gyurcsány Ferencet – mivel megélhetése nem politikai szereplésén múlik – nem foglalkoztatja személyes megítélése. Gyurcsány a demokratikus ellenzéki pártok közeledésére számít 2014-ig. Szerinte az  összefogás fontosabb annál, hogy ki áll az élére, miniszterelnököt „fogunk találni, ma ez a legkisebb kérdés”. Gyurcsány azt mondta: Bajnai Gordon nem riválisa. „Ha politizálni akar, jöjjön, szüksége van rá az országnak.” Gyurcsány nem tudja lesz-e valaha még kormánytag, de miniszterelnökként megtanulta: „fabatkát sem ér a hatalom, ha az ország nagy többsége nem érti és nem támogatja azt, amit a kormány véghez akar vinni. Akkor a dolog vége úgyis vesszőfutás lesz”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik