Belföld

Gyurcsány: Orbánnak egyelőre maradnia kell

A volt miniszterelnök szerint az ellenzék jelenlegi állapotában képtelen lenne kormányozni.

„Nagy baj lenne, ha holnap összeomlana a kormány. Igazi nagy baj” – így kezdi friss facebookos bejegyzését Gyurcsány Ferenc. Megítélése szerint ugyanis az ellenzéket politikai, morális, emberi, szervezeti szétforgácsoltság, bizalmatlanság, előítéletesség, túlérzékenység jellemzi.

Energiáit az egymással szembeni rivalizálás köti le, és nincs közös program arra nézve, hogy mi következzen Orbán után. Ilyen viszonyok közepette úgy látja, két feladata van az ellenzéknek manapság. Egyrészt „fokozni a nyomást az Orbán-kormányon annak érdekében, hogy változtasson politikai irányvonalán, vagy ha arra nem képes, akkor távozzon”. Másrészt „fel kell gyorsítani az ellenzéki alternatíva kidolgozását és a választóknak történő bemutatását”.

Gyurcsány szerint a többi között olyan kérdésekre kell válaszolni, hogy „miként lesz itt alkotmányozó többség? Hogy fog kinézni az új alkotmány? Mi lesz a sarkalatos törvényekkel? Miként biztosítjuk a költségvetés fenntartható egyensúlyát? Milyen lesz az új adórendszer? Mit csinálunk az egészségügyben, a köz- és felsőoktatásban, a szakképzésben? Mit csinálunk a nyugdíjrendszerrel?”

A volt miniszterelnök sietve hozzáteszi, hogy az MSZP, az LMP, a DK, és a 4K gazdasági, társadalmi elképzelései között jelentős távolságok vannak, emellett még az sem világos, hogy külön-külön mit csinálnának az országgal. „Nem leváltani lesz nehéz Orbánt, hanem kormányozni” – összegzi véleményét a Demokratikus Koalíció vezetője.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik