Belföld

B. Nagy László három kívánsága 2012-re

Három kérdésre vártunk választ B. Nagy Lászlótól, a Csongrád Megyei Kormányhivatal vezetőjétől az újesztendő kezdetén.

A kormánymegbízott elsősorban abban reménykedik, hogy 2012-ben hivatala sikerrel teljesíti az állami feladatok ellátásában az újabb elvárást, a megyei intézmények működtetését. „A megyei intézményrendszer működtetését kell megoldanunk ebben az évben úgy, hogy a tavalyi évi költségszintnek csak a 80 százalékát fogjuk megkapni erre a feladatra” – mondta a hivatalvezető „Most nem aggódom annyira, mint egy évvel ezelőtt. Az elmúlt év tapasztalatai azt mutatják, hogy vannak tartalékok a rendszerben.”

Egy évig zárt költségvetésük lesz, abból kell gazdálkodniuk, amit a büdzsé biztosít számukra. A hivatalvezető szerint a kormánynak és minden magyar állampolgárnak egy a célja: az, hogy a közigazgatás, államigazgatás, a szociális ellátás, az oktatás, színvonalas, versenyképes és olcsó legyen, mert ez az adófizetők pénzéből történik.

B. Nagy László azt kívánja Botka László polgármesternek erre az évre, hogy eredményesen munkálkodjon a város érdekében. „Szeged meghatározó jelentőségű városa a Dél-Alföldnek: megyeszékhely, tudományos, kulturális és ipari központ, idegenforgalmi célpont. A kormány nem véletlenül döntött a szuperlézer program kiemelt támogatása mellett. Az ELI olyan kezdeményezés, amely biztos befektetés a jövőbe. Szeged fejlődésének új és biztos sarokpontja. A megvalósulása minden szegedi számára fontos, amelynek érdekében együtt kell működnünk.”

A kormánymegbízott Fellegi Tamásnak az IMF-fel való tárgyalásokra azt kívánja, hogy sikeresen képviselje az ország érdekeit. „Magyarország már megtette azokat a változtatásokat, amelyeket a nemzetközi valutaalap elvárt: szigorítottuk a költségvetési politikát, az állam kiadásait jelentősen csökkentettük, növeltük a gazdaság versenyképességét. Az uniós tagállamok többségében ez még csak most kezdődik el. A pénzügyi biztonságunk megteremtésének feltétele lenne az IMF-fel történő megállapodás. Azt a célt szolgálná, hogy ne tegyük ki a magyar gazdaságot annyira az euró válság káros következményeinek, a forint elleni spekulációs támadásnak és hogy olcsóbban tudjuk finanszírozni az államháztartás működését. Ahhoz, hogy minél több magyar ember meg tudja valósítani ez évi terveit, ahhoz hogy értelmes és hasznos munkával jólétet teremthessünk maguknak arra is szükség van, hogy a miniszter úr eredményesen tárgyaljon.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik