Belföld

Van, aki Győrben is forrón szereti

Nem is lehetne igazi az adventi időszak, ha nem kortyolnánk egyet úton-útfélen a téli finomságokból. A győri faházak, finom, fűszeres nedűket kínálnak.

A hideg, a karácsonyi vásár és egy jó baráti társaság mind kiváló ok arra, hogy sétáljunk egyet Győr történelmi belvárosában, és koccintsunk egyet az ünnepek örömére. Persze nem akármivel, a szezonnak megfelelően: egy finom, forró itókával. A faházak a klasszikus fehér és vörös forralt bor mellett, idén is meleg teát, forró csokit és puncsot kínálnak itallapjaikon, de a legtöbb kereskedő a gyerekekre is gondolt: az ínyenc, valódi gyümölccsel gazdagon megrakott kölyök puncsnak senki nem tud ellenállni, sokszor még a felnőttek sem. 2011-ben a kóstolgatások után állíthatom, finom nedűket kevertek a vállalkozók. A téli nyalánkságokat házilag is elkészíthetjük, íme néhány recept, ha kedvet kapott egy kis főzőcskézéshez.


Forralt bor:

Hozzávalók:

3 dl vörösbor
3 dl fehérbor
3 dl víz
10 dkg cukor
fahéj
szegfűszeg
1/2 citrom

Elkészítés:

A borokat, a vizet, a cukrot, fahéjat és szegfűszeget összekeverjük. Hozzákeverjük a fél citrom reszelt héját, majd felforraljuk. Hozzáadjuk a citromlét, és poharakba szűrve, forrón tálaljuk. Főzés közben mandarinnal bolondíthatjuk.

Adventi puncs

Hozzávalók:

1 l száraz vörösbor
1 l narancslé
250 g kristálycukor
8 tojássárgája
0,5 – 1 dl rum (ízlés szerint)
1 tk fahéj
1 tk szegfűszeg
1/2 csillagánizs

Elkészítés:

A tojássárgákat vízfürdő felett egy tálban a cukorral habosra keverjük. Legyünk óvatosak, ne legyen túl forró a víz, épp csak gyöngyözzön. Dolgozzunk kézi robotgéppel. Pár perc után, amikor már szépen krémesedik, adjunk hozzá apránként egy kis vörösbort, amíg kicsit le nem hűl. Ekkor öntsük át az egészet egy olyan edénybe, amiben összefőzhetjük az egészet. Adjuk hozzá az összes vörösbort, narancslevet, rumot és a fűszereket. Főzzük 4-5 percig lassú tűzön, óvatosan. Közben folyamatosan keverjük a robotgéppel. Akik erősebben szeretik érezni a fűszereket, főzzék fel előtte a vörösbort forralt bornak, majd ezután adják a tojásos keverékhez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik