Belföld

Keresik a lehetőséget a magánnyugdíj-pénztárak megmentésére

Az átmeneti rendelkezések ismeretének hiányában is keresi a módját a Stabilitás Pénztárszövetség, hogy önköltséges alapon fennmaradjanak a magánnyugdíj-pénztárak - mondta el Bába Julianna, a szövetség elnöke kedden Budapesten tartott sajtótájékoztatóján.

A parlament előtt lévő, és pénteken végszavazásra kerülő törvénymódosító javaslat szerint a magánnyugdíj-pénztárba jelenleg irányítható 10 százalékos nyugdíjjárulékot az állami nyugdíjpillérbe terelik. Ugyanakkor – a szövetség jogértelmezése szerint – a módosító javaslat lehetőséget ad arra, hogy lényegében a magánnyugdíj-pénztári tagok döntsenek arról, hogy fenntartják-e a pénztár működését.  
Bába Julianna a sajtótájékoztatón bejelentette, hogy a jövő év január elsejével lemond elnöki tisztéről, mert “új műsorhoz új elnök kell”. Szavai szerint “személye nem segíti, hanem inkább gátolja a kormányzattal történő együttműködést”. A tisztújításig Borza Gábor alelnök látja el az elnöki teendőket.
A Stabilitás Pénztárszövetség a magánnyugdíj-pénztárak teljes körét tömörítő érdekképviselet.
A leköszönő elnök hangsúlyozta, hogy újra kell majd gondolni a pénztári szektor szerepét. Jelenleg a 100 ezer magánnyugdíj-pénztári taggal együtt közel 2,2 millió pénztártag van és a kezelt vagyon mintegy 1.160 milliárd forint. Bába Julianna szerint ezzel a pénztári szektor továbbra is az egyik legjelentősebb öngondoskodási módnak tekinthető Magyarországon.
Jövőre annyi látszik – mondta Bába Julianna -, hogy a jelenlegi 8-10 magánnyugdíjpénztár változatlan formában nem tud fennmaradni.
Bába Julianna a szövetség nevében ismét felhívta a figyelmet a magánnyugdíj-pénztári tagok számára rendelkezésre álló jogérvényesítési lehetőségekre és közölte, hogy a szövetség, a korlátozott anyagi lehetőségei szerint segíti a tagokat ebben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik