Belföld

Szijjártó megvédte Orbánt

A kormányfő szóvivője szerint a miniszterelnök nem változtatta meg az álláspontjáta költségvetési unióhoz való csatlakozás kapcsán.

A miniszterelnök a költségvetési unióhoz való csatlakozás kapcsán következetesen végig azt az álláspontot képviselte, hogyha olyan ügyről van szó, amely a nemzeti szuverenitást korlátozza, a szuverenitás egy részének feladásával jár, arról Magyarországon csak az Országgyűlés hozhat döntést – mondta Szijjártó Péter kedd este a HírTV Rájátszás című műsorában.

A miniszterelnök szóvivője szerint Orbán Viktor péntek reggel világossá tette a magyar álláspontot, korábban pedig semmilyen nyilatkozat nem volt, amihez képest viszonyítani lehetett volna a péntek reggeli bejelentést. Elmondása szerint érti, hogy a Brüsszelben lévő egyes magyar médiumok képviselői nagyon várták a magyar álláspontot, ezért inkább gyorsan kitaláltak egyet, amellyel persze nem találták el a helyes megoldást – mondta a szóvivő. Hozzátette: ezek után méltatlan bizonytalanságként beállítani azt, ha a miniszterelnök mond egy világos irányvonalat, ami nem ugyanaz, mint amit előtte néhány újságíró prejudikált volna.

Arra kérdésre, mi indokolta, hogy míg az IMF-fel folytatott tárgyalásokról saját hatáskörben döntött a kormány, most a költségvetési unióról a parlament véleményét kéri, kifejtette: az a fajta együttműködés, ami most formálódik az eurózóna 17 tagállama között, s amihez várják a tíz nem euróval fizető uniós tagországot, egy olyan típusú együttműködés, amely a nemzeti szuverenitás egy fontos részének a feladásával jár vagy járhat. A tervek ugyanis úgy szólnak, hogy a nemzeti költségvetések tárgyában az európai uniós intézmények hatáskörökkel rendelkeznek.

Arra a kérdésre, hogy Magyarország teljesíteni tudja-e a feltételeket, így például a strukturális hiányra vonatkozó előírást, a szóvivő azt válaszolta: ha ezek valóban előírások lesznek, és valóban eurózóna tagország leszünk, akkor fog ez aktuális kérdésként felmerülni. Jelenleg még az sem derült ki, hogy azoknak, akik ehhez az új típusú együttműködéshez csatlakoznak, már akkor teljesíteniük kell a feltételeket, vagy majd akkor, amikor már ők is euróval fizető tagországgá válnak.

Azt az értesülést, hogy a kormány zárolással fedezi majd a növekedés lassulása miatt keletkezett hiányt, találgatásnak nevezte. “Még egyet kell aludni addig, hogy a teljes igazság birtokába kerüljünk” – közölte. A kormány szerdán Sopronban tart kihelyezett ülést, a nemzetgazdasági miniszternek ott kell előterjesztést tennie. Három kritériumot világosan megszabott számára a miniszterelnök: tiszteletben kell tartani a parlament döntését a sarokszámokról, a gazdasági növekedés esetén a jelentősen csökkentett német előrejelzést kell alapul venni, illetve az euróválság elhúzódása miatti forintárfolyam kapcsán kell korrekciókat megtenni.

A miniszterelnök szóvivője szerint nincs olyan körülmény, ami miatt az új költségvetés elfogadásának menetrendjén változtatni kellene, az Országgyűlés utolsó plenáris ülését változatlanul december 23-ra tervezik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik