Poszt ITT

Csókolom, itt az IMF!

Hitel és hitelesség kéz a kézben jár.

Nagy volt a felháborodás nemcsak a bal-, hanem a jobboldali közgazdászok között is, amiért a szabadságharc vezére nem tette le feltétel nélkül a fegyvert az uniós csúcson. Orbán Viktor több lépésével magunk sem…, de most ebben az ügyben meg kell védenünk. Ha ugyanis a miniszterelnök azonnal igent mond az új európai megállapodás-tervezetre, éppen a most felhorgadók szedik ízekre. Persze a demokrácia védelmében.

A piacok előbb-utóbb valóban kikényszeríthetik Orbán bukását, egy szakértői kormány felállítását. Ugyanakkor senkinek ne legyenek illúziói, ezt nem a demokráciadeficit miatt teszik. A kormányváltás óta nem lettek demokratikusabbak sem az olaszok, sem a görögök. Tudjuk, a Nobel-díjat sem adják ingyen, de magunk részéről úgy véljük, diktatúrát se vizionáljon akárki, Paul Krugman pedig maradjon a közgazdaságnál. A jelek szerint ugyanis leginkább éppen a tőkének van útjában az általa féltett parlamenti demokrácia. Az utóbbi időben mintha a kötvényesek választanának kormányokat és csak azt nem döntik be, aki behódol.

Könnyen lehet az is, hogy Orbán Viktor nem nagyon tud mit kezdeni a parlamentarizmussal, de a magyar választók sem. A magyar politikustól ugyanis egyenesen elvárja a hazugságot a nép, amely persze azonnal hazugot kiált, ha a valóság legyőzi a csodát. Ez jelenthet kétharmadot, politikai váltógazdaságot, de kiutat nem. Addig tart a polgárháborús korszak, amíg minden politikus nem teszi egyértelművé híveinek: áldozathozatal nélkül nem megy.

És ha már illúziók. Budapestre jön az IMF magyar misszióvezetője, Christoph Rosenberg. Mi úgy látjuk, hiába. Nincs tovább. Fellegi tárca nélküli miniszterként tárgyalhat a valutaalappal, de Magyarország hitelezői nem finanszírozzák a Matolcsy-féle gazdaságpolitikát. Az orbáni szabadságharc katasztrófába torkollhat, amikor végképp beigazolódik, erejét csak a nép hite adta. A jelek szerint ugyanis arra nem lehet pénzt kérni, hogy az emberek Orbán Viktort szeretik. Ha a  keleties módszerekkel megteremtett költségvetési források elfogynak, a befektetők messze elkerülik az országot. Hitel és hitelesség kéz a kézben a jár.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik