Belföld

Felszámolják az MTV vidéki stúdióit

Év végére lényegében megszüntetik a közmédia több évtizedes múltra visszatekintő regionális stúdióinak nagy részét. Akik maradnak, az MTV, a Duna TV és a Magyar Rádió hírműsoraiba készítenek anyagokat, Szegeden pedig továbbra is gyártják majd a kisebbségi műsorokat - írja a Népszabadság.

A tulajdonos, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) az idei kétkörös, 900 fős drasztikus leépítéskor elbocsátotta a stúdiók személyzetének többségét és ezzel párhuzamosan megszüntette a regionális stúdiók korábbi műsorait. A napi híradókat és a heti magazint Miskolcon, Pécsett és Szegeden az intézmény saját tulajdonában lévő stúdiói gyártották, Debrecenből és Sopronból pedig külsős vállalkozásoktól vásároltak.

A Népszabadság úgy tudja: a miskolci és a pécsi tévéstúdió dolgozóinak többségét, majdnem negyven embert leépítettek, Szegeden csaknem húsz fővel közölték, hogy a továbbiakban nem számítanak a munkájukra.

Pécsett és Miskolcon a még megmaradó alkalmazottak főként az MTV és a Duna TV, illetve a közrádió országos híradóiba, hírháttérműsoraiba forgatnak riportokat, a saját tulajdonú ingatlannal rendelkező szegedi stúdió pedig főként a kisebbségi műsorok gyártóbázisaként üzemel tovább.

A médiaszolgáltatási alap nem is csinál titkot abból, hogy a saját vidéki stúdiók feladatait részben ki akarja szervezni külsős vállalkozásoknak, az elbocsátásokról szóló hivatalos kommunikációba beleírták ugyanis, hogy a megszűnő vidéki stúdiókban dolgozó, a csoportos létszámleépítésben érintett munkavállalókat a helyi televíziós társaságokkal tervezett szerződések megkötésekor a partnerek figyelmébe ajánlja majd.

A cikk szerint vidéken képtelenség nyilatkozatra jogosult embert találni az ügyben, és kérdés, hogy ezután ki látja el tudósításokkal és riportokkal 19 megyéből az állami tévéket. De azért a név nélkül elhullajtott információk alapján apránként összeállhat a kép: eszerint az MTVA a Helyi Televíziók Országos Egyesületével köt szerződést, hogy utóbbi biztosítsa az m1, az m2 és a Duna TV számára a vidékről szóló képes híreket. Az egyesület a legtöbb helyen a megyeszékhelyek önkormányzatának tévés vállalkozását bízza meg az említett feladattal.

A Dél-Dunántúlon szinte egész biztos, hogy ez lesz a gyakorlat, Baranyában, Somogyban és Zalában a megyeközpontok városi tévéje küldi majd a kért anyagokat. A helyi tévéknek ezért rendelkezésre állási díjat fizetnek, cserébe elvárnak tőlük havi 15-20 bejelentkezést. Egy, a belső körökben jól tájékozott pécsi tévéstől azt hallottuk, hogy az MTVA évente 200 millió forintot szán erre a célra, ami azt jelenti, hogy nagyjából egy szerződéses partner havi egymillióhoz jut az alaptól.

A médiaszolgáltatási alap indoklása szerint a szegedi gyártóbázis kivételével azért szüntetik meg a vidéki televíziós stúdióhálózatot, mert azok rendkívül gazdaságtalan körülmények között működtek, és a regionális híradókat és magazinokat rendkívül kevesen nézték. Ráadásul a televíziók tekintetében képtelenség akár csak hozzávetőlegesen pontos regionális lefedettséget biztosítani, és a regionális műsorterjesztés megvalósítása technikailag sem könnyű, miközben rendkívül költséges. Az alap átalakítja és egységesíti a hazai tudósítói hálózatot. A helyi televíziókkal pedig azért kötnek szerződéseket, mert az elmúlt évek során a helyi információk szolgáltatása céljából számos helyen komoly intézmények jöttek létre országszerte a megfelelő szakmai tudással, technikai eszközállománnyal, adatátviteli képességgel, szervezettséggel és tapasztalattal.

Azt a kérdést, hogy az alap mennyit fog fizetni a helyi tévéknek, azzal hárították el, hogy a megállapodások még nem véglegesek, így részletekkel pillanatnyilag nem tudnak szolgálni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik