Belföld

Karácsonyra készül a szegedi Csillag börtön

Böjte Csaba veszi át a rabok adományait.

Ünnepi koncerttel, színházi előadással készülnek az ország legszigorúbb börtönének, a szegedi Csillagnak elítéltjei karácsonyra, akiket meglátogat Böjte Csaba ferences rendi szerzetes is.

Sok éves hagyomány már a Szegedi Fegyház és Börtönben, hogy a rabélet monoton és szigorú rendjét ünnepi események teszik elfogadhatóbbá advent idején. Idén egy egészen különleges eseményre is sor kerül: a Csillag rabjai ajándékoznak meg arra rászoruló gyerekeket. És nem más veszi át az ajándékokat, mint Böjte Csaba ferences rendi szerzetes, aki december 5-én látogat a Szegedi Fegyház és Börtön elítéltjeihez. A Dévai Szent Ferenc Alapítvány létrehozója szervezetük múltjáról, jelenéről beszél a fogvatartottaknak. A gyermekmentő szervezet célja az rossz körülmények között tengődő gyermekek felkarolása. Ezt tudván, a börtönlakók hónapok óta gyűjtik az élelmiszereket a rászoruló gyerekeknek, és ezeket átadják Böjte Csabának.

Mint Bozó Beától, a Szegedi Fegyház és Börtön sajtóreferensétől megtudtuk, a Csillagban elsősorban hosszú időre elítéltek töltik szabadságvesztés-büntetésüket, akik a társadalmi jóvátételi programokba csak ilyen módon tudnak tevékenyen bekapcsolódni, abban részt venni és kifejezésre juttatni, hogy együtt éreznek a rászorulókkal.

December 8-án délután komolyzenei előadás lesz a börtön dísztermében. Immár hatodik alkalommal adnak karácsonyváró koncertet a Csillagban a Király-König Péter Zeneiskola művésztanárai. A bemutató érdekessége, hogy a hangversenyt együtt hallgatják az intézettel kapcsolatot tartó társ-, és civilszervezetek képviselői, a fogvatartottak, valamint az intézet dolgozói. A műsorban Liszt Ferenc művei mellett fölcsendül Faure szvitje és Tartini egy műve is.

December 22-én a családról mutat be színművet a börtön Katolikus Kultúr Színi Társulata a Csillag kultúrkörletében. A darab próbáit szeptemberen kezdték, és a család évének lezárásaként kerül sor a bemutatóra. A színdarabot az egyik fogvatartott írta, amely groteszk módon mutatja be egy család életét, amikor napjainkban az anyagiasság és az önzés mérhetetlen előretörésével, a társadalom általános válságba került. Az alkotó nem titkolt szándéka, hogy a darab végére majd a nézők is belátják, hogy az ember családban lehet igazán boldog, csak ebben a kötelékben tud teljesen kibontakozni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik