Belföld

A válság megtisztulást hozhat az ÁSZ elnöke szerint

"Nagyot álmodni lehet, kell is, de tartósan nem lehet elrugaszkodni a pénzügyi realitásoktól." - mondta.

A válság megtisztulást hozhat, most dől el, hogy képes-e az ország a jogilag deklarált függetlenségnek tartalmat adni – mondta el a Magyar Hírlap szombati számában megjelent interjúban Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke.

“Nagyot álmodni lehet, kell is, de tartósan nem lehet elrugaszkodni a pénzügyi realitásoktól. Múltbeli tévelygéseink árát kell most megfizetnünk. Értelmetlen és valóban káros volt a mostani krízis, ha ebből nem tudunk reális, fejlődőképes társadalmat teremteni magunknak” – fogalmazott.

Domokos László szólt arról is, hogy “fölépülőben van egy olyan rendszer, amelyben önmagunkért kell felelni, s nem az állam felel értünk. Ha nem tudjuk fizetni a hitelt, akkor nem azt kell kérdezni, hogy hol a segítség. … miért ez a kérdés egy olyan világban, ahol szinte mindenkinek megvan a +szabadsága+ arra, hogy tönkretegye a saját egészségét, életét”.

Az önkormányzati csődök egyik okát, a számvevőszéki vizsgálatok szerint, az európai uniós fejlesztések jelentik, mert az előfinanszírozási konstrukció és a saját erő biztosítása miatt pénz kellett volna – fejtette ki az ÁSZ elnöke a Magyar Hírlapban megjelent interjúban. Hozzátette: “elhibázták a 2007-2013-as európai uniós fejlesztésekkel kapcsolatos tervezést. Sem az állam, sem az önkormányzatok nem készültek fel arra, hogy miképpen fogják lehívni a nyolcezer milliárd forint rájuk eső részét. Az önkormányzatok ezt a problémát 20-25 éves futamidejű hitelek felvételével és kötvénykibocsátással oldották meg.

A jövő évi költségvetés nagy gondossággal készült – fogalmazott Domokos László. Ezt bizonyítja – tette hozzá -, hogy a kormány már a nyáron jelezte, nem lesz tartható a háromszázalékos növekedés, tehát már akkor szembenézett ezzel a kihívással, amikor a gazdasági elemzők még 2,5-3 százalékot prognosztizáltak. Az ÁSZ elnöke az interjúban közölte: “mi a Világbank adatait vettük figyelembe, amikor szeptemberben 1,1 százalékot számoltunk ki”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik