Belföld

LMP: Hoffmann közhazugsági törvényt terjesztett elő

Az LMP szerint bűnben fogant a parlament elé került köznevelési törvény, hazugságok lengik körül. Ezért a párt szerint vissza kell vonni.

A köznevelési törvény általános vitájának kezdetekor Osztolykán Ágnes tartott sajtótájékoztatót a szakminisztérium előtt. Az LMP-s képviselő elmondta, hogy a törvénnyel a KDNP becsapja a magyar pedagógusokat és családokat, eltékozolja gyerekeink jövőjét. „Erkölcsi mércét kíván szabni, de már az első vizsgán elbukik, hiszen bűnben fogant, a hazugság bűnében” – emelte ki Osztolykán. Utalt arra, hogy a törvény hatástanulmányáról – amelyet lapunk közölt először – Hoffmann Rózsa először azt állította, nincs is. Csakhogy ott szerepel a címlapján, hogy látta Hoffmann Rózsa, írta Gloviczki Zoltán, jóváhagyta Réthelyi Miklós.

Az LMP szerint ez csak a „végső hazugság” volt, mert az igazi hazugság a törvény maga. Nem igaz szerintük, hogy a pedagógusoknak szánt életpályamodell életbe tud lépni, a jövő évi költségvetésben nincs is erre fedezet. A törvénytervezet azt ígéri, hogy 16 évesen elhagyhatja az iskolát és munkába állhat, aki akar. Eközben a szakképzetlen fiataloknak nincs munka az országban, s ahogy a válság súlyosbodik, egyre kevésbé lesz.

A törvény azt ígéri, kislétszámú fejlesztő osztályokban, és Híd-programmal zárkóztatják fel a lemaradókat. Ezek azonban csak a szegregált oktatást rögzítik, amelyek minden felmérés és tapasztalat szerint fokozzák a lemaradást. Az LMP szerint a 2012-es büdzsé 100 millió forintot, a debreceni stadion építési költségeinek egy-harminchetedét szánja kisiskolák megmentésére. A titkos hatástanulmány eközben több mint 600, jórészt vidéki iskola, tagiskola bezárásával számol. A kötelező óvodáztatásra sincsenek meg a feltételek. Ez is hazugság – sorolta Osztolykán Ágnes.

Az utolsó előtti hazugság az volt, amikor úgy tárgyalta meg és hagyta jóvá a Kormány a törvénytervezetet, hogy még véget sem ért a társadalmi vitának hazudott néhány napos időszak. A civilek, a szülők, a pedagógusok ekkor szembesülhettek újra azzal, hogy a kormány szerint mit ér a véleményük. Ez nemcsak erkölcstelen, de törvénysértő is.

Ez egy bűnös törvény. Vonják vissza! – zárta sajtótájékoztatóját Osztolykán Ágnes.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik