Belföld

Gyurcsányék kitagadták hírhedt emberüket

A Wittner Máriát leprostizó ügyvéd csak szimpatizánsként vett rész a DK alakulásán, de ha kérné sem vennék fel Gyurcsány pártjába.

Dániel Péter ügyvéd nem tagja az egyelőre még Demokrata Párt néven működő Demokratikus Koalíciónak – mondta szerdán Molnár Csaba.

Dániel Péter a Facebookon azt írta az 1956-os forradalom után halálra ítélt fideszes képviselőről, hogy “primitív, köztörvényes, randalírozó és lincselő prosti”. A Demokratikus Koalíció – miután a Fidesz két politikusa sajtótájékoztatón arról beszélt, a volt kormányfőt is minősítik egyik “bizalmasának” szavai – közleményt adott ki az ügyről.Kijelentették: mindenkinek, így Wittner Máriának is joga van az emberi méltósághoz, még akkor is, ha az elmúlt években gyakran szélsőséges nézeteket hangoztatva sértette meg mások emberi méltóságát.

Molnár Csaba – akit az MSZP-frakcióból távozó tíz képviselő a Demokrata Párt frakcióvezetőjévé választott – ezt ma azzal egészítette ki: Dániel Péter, bár a megalakulásakor szimpatizánsként ott volt, nem tagja a frissen létrejött pártnak. “Múlt heti nyilatkozata alapján úgy gondoljuk, az lenne a jó, ha a jövőben sem lenne az, azt tartanánk helyesnek, ha nem kérné felvételét az új pártba. Mert ha kérné, akkor el kellene utasítanunk” – jelentette ki.

Hozzátette: Wittner Mária elmúlt évekbeli politikusi teljesítménye lehet kritika tárgya, de emberi méltóságát senki sem sértheti meg. Szavai szerint a Demokratikus Koalíció alapelvei közé tartozik az emberi méltóság feltétlen tisztelete és a józan, demokratikus hangvétel. “Ami ezzel ellentétes, azt elutasítjuk, azzal azonosulni nem tudunk” – fogalmazott.

Wittner Mária korábban közölte, hogy személyiségi jogi pert indít és az ügyvédi kamara etikai bizottságához fordul Dániel Péter kijelentései miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik