Belföld

Hova tûnt a Hoffmann-terv?

Dübörög az oktatási államtitkárság új köznevelési törvényrõl szóló road show-ja, ahol szakemberekkel vitatják meg az - állítólag kormány által elfogadott - koncepciót. A dokumentumot azonban még senki nem látta. Legutóbb szeptember elejére ígérte Hoffmann Rózsa, hogy nyilvánosságra hozzák.

Múlt héten Miskolcon, e hét pénteken Szombathelyen rendeznek konferenciát pedagógusoknak „Megújul a tanügy – Az új nemzeti köznevelési rendszer” címmel. A találkozókon a pedagógusok elvileg elmondhatják véleményüket a koncepcióról, és az államtitkárság ígérete szerint választ is kapnak kérdéseikre.

Kis szépséghiba, hogy a Nemzeti Köznevelési Rendszer koncepciója – amit Hoffmannék szerint a kormány már elfogadott – még mindig nem nyilvános. Pedig az államtitkár asszony nem gyõzte ígérni augusztusban és szeptember elején, hogy azt hamarosan felteszik a honlapjukra.

Szeptember 5-én az InfoRádióban például azt mondta, hogy „kedden vagy szerdán, miután áldást adtak rá, fenn lesz a honlapjukon”. Ez a kedd vagy szerda szeptember 5-ét vagy 6-át jelentette akkor. Szeptember 22-én, több mint két héttel az ígért dátum után még nincs fent a honlapon a koncepció.

Áprilisban és májusban már egyszer megvitatta a kormány a koncepciót, de nem fogadta el. Hoffmann Rózsa augusztus 31-én azonban bejelentette, hogy rábólintott a kabinet, hamarosan nyilvánosságra hozzák a dokumentumot. Ez azért érdekes, mert a szeptember 6-i és a szeptember 11-i kormányülésen is terítékre került a terv.

Sõt, a múlt héten „a változtatások felgyorsítása érdekében” a koncepció véglegesítését ki is vették Hoffmann Rózsa kezébõl, állítólag a bevezetõt a Miniszterelnökségen készítik.

A tervet a Fidesz-frakció sem támogatja, számos kifogást emelt a nyilvánosság elõtt ezzel kapcsolatban például Pokorni Zoltán. A volt oktatási miniszter a hvg.hu-nak azt is kijelentette, hogy a nagyobbik kormánypárt frakciója számos módosító indítványt fog benyújtani a parlamenti vita alkalmával a koncepcióhoz (amit állítólag még az oktatási bizottság tagjai sem kaptak meg). Úgy fogalmazott, hogy akár a KDNP ellenében is átverik a módosításokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik