Belföld

Nem ürülnek ki, csak átalakulnak a megyék

A megyék feladatköre fog megváltozni:a közigazgatási feladatokat az állam vonná magához, ám a területfejlesztési döntéseket helyben hoznák meg.

Az átalakuló önkormányzati rendszer nem jelenti sem a megyék kiüresedését, sem a feladatok elvonását – mondta keddi, budapesti sajtótájékoztatóján Szűcs Lajos, a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke.

A megyei önkormányzatok átszervezése nyomán az állam – a kormányhivatalokon keresztül – magához vonná a közigazgatási feladatokat, ám a területfejlesztési döntéseket helyben hoznák meg. Még számos egyeztetés lesz a kormánnyal az őszi törvénymódosítások előtt.

Szűcs Lajos megerősítette azon lapértesüléseket, amelyek szerint a megyék vennék át a területfejlesztési munkákat a regionális területfejlesztési tanácsoktól. Ez utóbbiak 2012 végén meg is szűnnének.

Gelencsér Attila a MÖOSZ társelnöke szerint a közalkalmazottak és köztisztviselők helyzete nem fog megváltozni. Példaként említette a tanárok helyzetét, akik a jövőben önkormányzati helyett állami alkalmazottak lesznek, de közalkalmazotti státuszukat megőrzik.

Kedden több országos napilap is beszámolt arról, hogy miként alakulnának át a megyei önkormányzatok. A Világgazdaság információi szerint például nyitott kérdés, hogy mi legyen a megyei tulajdonú intézmények sorsa.

A Magyar Hírlap úgy tudja, hogy a Fideszben már megszületett a politikai döntés a megyék jövőjéről. Ezek szerint a jelenlegi egészségügyi, szociális és oktatási intézményfenntartói hatáskör elkerül a megyéktől, amelyek ehelyett a területfejlesztéssel foglalkozhatnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik