Belföld

Felavatták a Reagan-szobrot a Szabadság téren

Ronald Reagan a bizonyíték arra, hogy meg lehet változtatni a sorsunkat, a világunkat, ha van hozzá elég bátorságunk és erőnk - mondta az ünnepségen Orbán Viktor.

Soha többé nem fordulhat elő, hogy magukra hagyjuk a szabadságukért küzdő népeket – jelentette ki Condoleezza Rice volt amerikai külügyminiszter szerdán a Reagan-szobor avatásán, amely a budapesti transzatlanti diplomáciai hét kiemelt eseménye.

“Ezen a téren, erre a szoborra pillantva fogadjuk meg, hogy az ügyük nem elveszett, nincsenek egyedül, mellettük állunk” – mondta az emlékünnepségen Nancy Reagan egykori first ladyt képviselő Condoleezza Rice.

George W. Bush volt elnök külügyminiszterét Eleni Tsakopoulos Kounalakis amerikai nagykövet úgy köszöntötte, mint aki Ronald Reaganhez, az Egyesült Államok 40. elnökéhez hasonlóan “egész életét a szabadság ügyének szentelte”. A nagykövet azt mondta, Reagan szobra otthonra talál a Szabadság téren.

Ronald Reagan a bizonyíték arra, hogy igenis létezik teljes megújulás, meg lehet változtatni az életünket, a sorsunkat, a világunkat, ha van hozzá elég bátorságunk és erőnk – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a szoboravatáson.

A kormányfő úgy fogalmazott: “Mindez sikerülhet, ha vesszük a bátorságot, hogy határozottan különbséget tegyünk jó és rossz, igaz és hamis, értékes és talmi között; ha vállaljuk, ahogy Reagan elnök is vállalta, a jó és rossz közötti különbség kimondásával járó felelősséget és következményeket”.

Orbán Viktor szerint ma Magyarországon még falakat kell lebontani, hogy “kiszabaduljunk a múlt hibáinak fogságából, erős, sikeres és büszke országgá váljunk”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik