Belföld

Elmozdították a pécsi főjegyzőt

Megszüntette Papp Judit, Pécs címzetes főjegyzőjének munkaviszonyát a városi közgyűlés csütörtökön.

A testület által elfogadott előterjesztés szerint a mintegy másfél évtizede hivatalban lévő Papp Judit munkaviszonyának megszüntetését a Baranya Megyei Kormányhivatal kérte az önkormányzattól, mivel őt a hivatal munkavédelmi és munkaügyi szakigazgatási vezetőjeként szeretné alkalmazni. Az áthelyezésről a kormányhivatal előzetesen egyeztetett a főjegyzővel.

A pécsi közgyűlés ideiglenesen Modrovits Sándor aljegyzőt bízta meg a főjegyzői hatáskörök gyakorlásával, Páva Zsolt, Pécs fideszes polgármestere pedig az ülésen jelezte: a megüresedett posztra pályázatot írnak ki.

A testület szocialista frakciója nem szavazta meg az előterjesztést. Nyőgéri Lajos képviselő ezt azzal indokolta, hogy megítélésük szerint politikai döntés született, amit a városvezetés “becsomagolt”, és áthelyezésként tüntetett fel.

Papp Judit legutóbb az Állami Számvevőszéknek (ÁSZ) a város gazdálkodásával kapcsolatos tavalyi jelentésének közzétételekor került a sajtóérdeklődés középpontjába. Az ÁSZ megállapította, hogy a közérdekű adatok közzétételi kötelezettségének a főjegyző nem az előírás szerint tett eleget, valamint az önkormányzat által nyújtott céljellegű működési és felhalmozási célú támogatások mintegy egyharmadát nem tette közzé.

A vizsgálat hiányosságokat tapasztalt “a közpénzekkel, a közvagyonnal való eredményes gazdálkodást biztosító belső kontrollok kialakításánál és működtetésénél” is. A jelentés szerint a vagyongazdálkodásban több esetben nem biztosították az önkormányzati gazdálkodás törvényességét, szabályszerűségét, mert nem tartották be a forgalomképtelen törzsvagyon és a forgalomképes vagyontárgyak elidegenítésére vonatkozó korlátokat.

Az ÁSZ megállapította továbbá, hogy egy ingatlanra térítésmentes használati jogot biztosítottak egy arra nem jogosult gazdasági társaságnak, szabálytalanul mondtak le önkormányzati követelésről, ellenjegyzés nélkül vállaltak kötelezettséget. A feltárt hiányosságok miatt a számvevőszék a polgármesternek tavaly decemberben azt javasolta, hogy kezdeményezze a főjegyző felelősségre vonását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik