Belföld

Megsemmisítették a BKV-s midibusztender eredményét

A Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) 900 ezer forint igazgatási szolgáltatási díj megfizetésére kötelezte a közlekedési társaságot.

A KDB hétfői határozatában azzal indokolta az ajánlatkérő “eljárást lezáró döntésének megsemmisítését”, hogy a BKV megszegte a közbeszerzésekről szóló törvényt. A bizottsághoz a Vértes Volán Zrt. fordult, a kérelemnek a KDB részben helyt adott, további jogorvoslati kérelemnek azonban nem.

A bizottság határozata ellen fellebbezésnek, újrafelvételi eljárásnak helye nincs, a határozat felülvizsgálatát 15 napon belül lehet kérvényezni.

A KDB a döntés indokolásában kifejtette: a kérelmező az iratbetekintési jogának korlátozását sérelmezte, illetve kérte a nyertes ajánlat érvényességének megvizsgálását, továbbá a lezáró döntés megsemmisítését. A KDB megállapította: a BKV nem sértett törvényt akkor, amikor korlátozott betekintést engedélyezett, mert a törvény által előírt dokumentumokat a Vértes Volán is megkapta.

Helyt adott a KDB a Vértes Volán azon panaszának, hogy a BKV nem győződött meg az Orangeways kirívóan alacsony ajánlati árának megalapozottságáról, s ezzel megsértette a közbeszerzésekről szóló törvény ide vonatkozó paragrafusát, de további jogsértést a KDB nem állapított meg.

A BKV tavaly november 19-én jelentette be, hogy midibusz-üzemeltetési tenderét az Orangeways nyerte meg. A döntés ellen a BKV buszos szakszervezeteinek egy része tiltakozott, mert szerintük hosszabb távon romlanak a munkavállalók foglalkoztatási feltételei és az utazóközönségnek nyújtandó szolgáltatás minősége. Három szakszervezeti szövetség közösen a tender végeredményének visszavonását követelte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik