Belföld

Alig szerepelnek nők a hírekben

Magyarországon a híradókban, rádiókban, lapokban megszólaló szereplők mindössze negyede nő. Bár igaz, hogy öt éve még feleennyien sem voltak, ez az arány még mindig messze nem tükrözi – idézi egy 108 országot érintő médiavizsgálat megállapítását a Népszabadság.

Ami a hírek készítőit illeti, minél fontosabb egy téma, annál kisebb eséllyel tudósít róla nő. A politikai és gazdasági hírek harmadát készítik nők, míg a hírességekkel, művészetekkel és sporttal kapcsolatos beszámolók jóval több mint a felét – ismerteti a lap a nemzetközi médiafigyelő projekt vizsgálatának eredményét, amely a 2009. november 10-én 108 ország több mint 1200 napilapját, tévé- és rádiócsatornáját vizsgálták meg. A kutatásban több mint 16 ezer hírt, több mint húszezer újságírót és műsorkészítőt és több mint 35 ezer interjú- vagy híralanyt elemeztek ki.

A nemrég bemutatott jelentés szerint azoknak, akikről ezen a napon a világ híreiben hallottunk, olvastunk, 24 százaléka volt nő, 1995-ben 17 százalék volt ez az arány.

A megszólaltatott szereplők között minden foglalkozási kategóriában több volt a férfi, kivéve ha háztartásbeliekről, szülőkről vagy diákokról volt szó. A szóvivők 81, a szakértők 80 százaléka férfi volt. A tudósításokból egy olyan világ tárul elénk, ahol a nők gyakorlatilag láthatatlanok az otthonon kívüli munka tevékeny résztvevőiként – mutat rá a jelentés. Egy kategóriában voltak jelentősen többen: áldozatszerepben. Az összes női megszólaló 18, a férfi alanyok 8 százaléka azért került be valamilyen híranyagba, mert bűncselekmény, baleset vagy természeti katasztrófa áldozata lett.

Az újságokba a női alanyok 26, míg a férfiak csak 17 százalékáról került be fotó. A tudósítások 37 százalékát készítették nők, a tévékben több, a rádiókban s a nyomtatott sajtóban kevesebb női tudósító dolgozik. Az is kiderült, hogy a nők jellemzően a kevésbé fontos témákat, a hírsorrendben hátrébb szereplő anyagokat készítették.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik