Belföld

Bizottságban keménykedik az ellenzék a Fidesszel

A Jobbik kezdeményezésére beidézték a Novák-féle ellenőrző albizottság kormánypárti tagjait

Beidézte meghallgatásra a Jobbik az Országgyűlés Kulturális és sajtóbizottságának ellenőrző albizottsága elé azokat a fideszes tagokat, akik nem járnak be dolgozni az ülésekre. Novák Előd, jobbikos elnök szerint a távol maradó képviselők akadályozzák a munkát, például Alföldi Róbert tevékenységének és a Such György által a Magyar Rádió munkatársainak szétosztott 162 millió forint ügyének vizsgálatát.

A házszabály egyik bekezdése szerint a képviselőknek kötelességük részt venni a bizottsági üléseken is, így a Fidesz távolmaradása elfogadhatatlan – olvasható Novák Előd közleményében. Az Alkotmány szerint minden állampolgár köteles az országgyűlés bizottságai előtt vallomást tenni. Beidézni bárkit a bizottsági tagok 40 százalékának kérésére kell. Így három képviselő kezdeményezésére akár a Fidesz szabotőrei is vallomástételre kötelezhetők – tájékoztatott Novák Előd.

A Jobbiknak sikerült a kérelem támogatására rávenni a hétfős bizottság két másik ellenzéki tagját, Karácsony Gergelyt és Hiller Istvánt. Hiller István ugyan nem támogatta például Alföldi Róbert beidézését, de a fideszes politikusok behívását egy külön íven – hogy neve ne szerepeljen egy lapon a Jobbikkal – hajlandó volt aláírni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik