Belföld

A fiatal kor nem ment fel a büntetés alól

Iván Imre Krisztián
Iván Imre Krisztián

2010. 12. 06. 17:43

A tárca reagált az ombudsman kifogásaira a bizsut lopó gimnazisták elzárásának ügyében.

Három gimnazista lány fogadásból lopott bizsut szeptemberben egy budapesti boltból, de miután a biztonsági őr észrevette őket, visszaadták az ékszereket, és azt mondták: megbánták, amit tettek. A rendőrök az új szabálysértési törvényre hivatkozva bevitték a 15 éves lányokat az illetékes kapitányságra, és ott másfél napig fogva tartották őket. Szabó Máté ombudsman több kérdéssel fordult az ügyben a belügyminiszterhez és a fővárosi rendőrfőkapitányhoz.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosának hétvégén közölt állásfoglalása szerint alkotmányos jogokkal ellentétes a rendelkezés, amely nem tekinti gyermeknek a fiatalkorút, megszünteti a fiatalkorúak elzárásának tilalmát, és megengedi a szabálysértési pénzbírság elzárásra változtatását. Szabó Máté úgy véli: az elzárás nem javító, hanem ellenkezőleg, káros hatású lehet: pszichés megterhelést eredményezhet, a fiatal még dacosabb lehet a társadalom elvárásaival szemben, és valószínűbb, hogy újabb jogsértést követ el.

A Belügyminisztérium rövid közleményben reagált az ombudsman állásfoglalására. Mint írják, a lopás bűn, a fiatalkorúság nem adhat felmentést a büntetés alól, és a jogszabály-szigorítás egyfajta preventív célzattal is született. A cél az, hogy ennél a korosztálynál se váljon szokássá a lopás, hogy tisztában legyenek a tetteik következményeivel. Emellett vissza kell adni az állampolgároknak a közbiztonságba vetett hitüket – tették hozzá. A tárca szerint a jelenlegi magyar szabályozás, vagyis az, hogy 14 év a büntethetőség alsó korhatára, az ENSZ Gyermekjogi Egyezményével is teljes összhangban van.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

CHICAGO, IL - AUGUST 13: Four-year-old Leo Griffin leaves a protest against the alt-right movement held to mourn the victims of yesterdays rally in Charlottesville, Virginia on August 13, 2017 in Chicago, Illinois. One person was killed and 19 others were injured in Charlottesville when a car plowed into a group of activists who were preparing to march in opposition to a nearby white nationalists rally. Two police officers were also killed when a helicopter they were using to monitor the rally crashed.   Scott Olson/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.