Belföld

A fiatal kor nem ment fel a büntetés alól

A tárca reagált az ombudsman kifogásaira a bizsut lopó gimnazisták elzárásának ügyében.

Három gimnazista lány fogadásból lopott bizsut szeptemberben egy budapesti boltból, de miután a biztonsági őr észrevette őket, visszaadták az ékszereket, és azt mondták: megbánták, amit tettek. A rendőrök az új szabálysértési törvényre hivatkozva bevitték a 15 éves lányokat az illetékes kapitányságra, és ott másfél napig fogva tartották őket. Szabó Máté ombudsman több kérdéssel fordult az ügyben a belügyminiszterhez és a fővárosi rendőrfőkapitányhoz.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosának hétvégén közölt állásfoglalása szerint alkotmányos jogokkal ellentétes a rendelkezés, amely nem tekinti gyermeknek a fiatalkorút, megszünteti a fiatalkorúak elzárásának tilalmát, és megengedi a szabálysértési pénzbírság elzárásra változtatását. Szabó Máté úgy véli: az elzárás nem javító, hanem ellenkezőleg, káros hatású lehet: pszichés megterhelést eredményezhet, a fiatal még dacosabb lehet a társadalom elvárásaival szemben, és valószínűbb, hogy újabb jogsértést követ el.

A Belügyminisztérium rövid közleményben reagált az ombudsman állásfoglalására. Mint írják, a lopás bűn, a fiatalkorúság nem adhat felmentést a büntetés alól, és a jogszabály-szigorítás egyfajta preventív célzattal is született. A cél az, hogy ennél a korosztálynál se váljon szokássá a lopás, hogy tisztában legyenek a tetteik következményeivel. Emellett vissza kell adni az állampolgároknak a közbiztonságba vetett hitüket – tették hozzá. A tárca szerint a jelenlegi magyar szabályozás, vagyis az, hogy 14 év a büntethetőség alsó korhatára, az ENSZ Gyermekjogi Egyezményével is teljes összhangban van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik