Belföld

WHO-jelentés: tovább kell figyelni a térségre

A szakemberei szerint a későbbiekre maradt annak tisztázása, hogy a baleset a környezet hosszú távú szennyeződését okozta-e.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint az vörösiszap-katasztrófa után egészségügyi és környezeti szempontból is tovább kell figyelni a térségre. Folyamatosan vizsgálni kell a talajt, a levegőt, továbbá a térségbe visszaköltözők, a mentésben részt vevők egészségi állapotát – olvasható a WHO jelentésében.

A WHO-jelentésben a szakemberek szerint a vörösiszap-eltávolítási és -mentesítési műveleteket szakképzett mentesítő és helyreállító csapatoknak kell végezniük. A levegőszennyezettségi méréseket folytatni kell az érintett területeken, a mérés középpontjában a szállópor koncentrációjának kell lennie. A szennyezettségi szint minden jelentősebb növekedését ki kell vizsgálni, a növekedés okát pedig meg kell szüntetni – tartalmazza a jelentés.

A WHO szakemberei szerint a későbbiekre maradt annak tisztázása, hogy a baleset a környezet hosszú távú szennyeződését okozta-e. Ezért meg kell vizsgálni az iszappal való közvetlen érintkezésből, a helyben előállított élelmiszer és az ivóvíz esetleges szennyeződéséből eredő lehetséges közép- és hosszú távú egészséghatásokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik