Belföld

Lázár János kimondta a zárszót

A Fidesz frakcióvezetője a demokrácia erősítését látja az általa kezdeményezett alkotmánymódosításokban.

Lázár János megköszönte a háromhetes vitát, és elmondta: igyekeztek figyelembe venni a javaslatokat – tudósít a Parlamentből a Policity. Emlékeztette arra a Házat, hogy a választóknak tett ígéret betartása felerősíti a demokráciát. A többi parlamenti párttól együttműködést, és szerénységet kért, valamint azt, hogy az LMP és az MSZP térjen vissza az új alkotmányt előkészítő bizottságba.

Emlékeztetett mindenkit arra, hogy ez a törvényjavaslat csak ideiglenes és átmeneti megoldás, amit a tavaszi új alkotmány fog szabályozni. Befejezésül felszólított: “Lássuk meg a módosításokban, hogy igazságosabb lett a törvény, erősítsük együtt a demokráciát!”

Lázár János a zárszavában említést tett arra, hogy az Alkotmánybíróság módosítása csak egy ideiglenes döntés, amit az új alkotmány elfogadása fog lezárni. Ön szerint mire utalt a Fidesz frakcióvezetője?

Az LMP nemet mond Lázárnak

Karácsony Gergely, az LMP frakcióvezető-helyettese Lázár János szavaira reagálva elmondta: fogalma sincs, hogy a fideszes politikus mire gondolhatott, amikor az új alkotmányról tett említést. Még szóban sem kaptak ígéretet arra, hogy leállnak ezzel az “alkotmánymódosítósdival”, ami végképp komolytalanná teszi, hogy az ellenzéknek részt kellene venni az alkotmányozási folyamatban – nyilatkozta Karácsony a Policitynek.

“Akik így viszonyulnak az alkotmányossághoz, hogy azt napi aktuális politikai érdekek alapján bármikor felül lehet írni, azokkal nem kell tárgyalóasztalhoz ülnünk. Nincs értelme visszatérnünk az alkotmányozásba. Nem akarunk asszisztálni ahhoz ami most történik, ráadásul szerintem büszkének lehet lenni Magyarország alkotmányos rendszerére, amit éppen most rombolnak szét.” – vélekedett az LMP-s politikus.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik