Belföld

Zárószavazásra kerülhetnek a Lázár-féle módosítások

Administrator
Administrator

2010. 11. 16. 09:57

Az alkotmányügyi bizottság csak abban értett egyet, hogy az elhunytak különadója nem száll át az örökösre.
Korábban a témában:

Az alkotmányügyi bizottság kedd reggeli ülésén támogatta Lázár János zárószavazás előtti módosító indítványait az alkotmány és az Alkotmánybíróságról szóló törvény megváltoztatásához és a különadóról szóló törvényhez.

A fenti három javaslat eredeti formájához képest jelentős módosításon ment át a múlt héten; az, hogy négy, zárószavazás előtti módosító indítványt nyújtott be hozzájuk Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője, a parlamenti honlapon szereplő tájékoztatásból derült ki kedden reggel.

A politikus az alkotmány és az Alkotmánybíróságról (Ab) szóló törvény módosítását úgy változtatná meg, hogy egy új passzussal azt is kimondaná: az Ab a költségvetésről, a költségvetés végrehajtásáról, a központi adónemekről, illetékekről és járulékokról, a vámokról, valamint a helyi adók központi feltételeiről szóló törvényeket csak akkor vizsgálhatja felül, ha az erre irányuló indítvány az alkotmányellenesség okaként kizárólag a korábban már felsorolt alapjogok sérelmét jelöli meg, és nem tartalmaz egyéb okot.

Több ponton módosítaná a különadó szabályait is: például beemelné a javaslatba, hogy a törvény hatálybalépését megelőzően elhunyt magánszemély különadójának megfizetésére az örökös nem kötelezhető.

Az alkotmányügyi bizottságban ez utóbbi javaslatot mindenki támogatta, a többit azonban csak a kormánypártok és a kabinet képviselője.

A Ház kedden tartja a végszavazást az érintett törvényjavaslatokról.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.