Belföld

Zárószavazásra kerülhetnek a Lázár-féle módosítások

Az alkotmányügyi bizottság csak abban értett egyet, hogy az elhunytak különadója nem száll át az örökösre.

Az alkotmányügyi bizottság kedd reggeli ülésén támogatta Lázár János zárószavazás előtti módosító indítványait az alkotmány és az Alkotmánybíróságról szóló törvény megváltoztatásához és a különadóról szóló törvényhez.

A fenti három javaslat eredeti formájához képest jelentős módosításon ment át a múlt héten; az, hogy négy, zárószavazás előtti módosító indítványt nyújtott be hozzájuk Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője, a parlamenti honlapon szereplő tájékoztatásból derült ki kedden reggel.

A politikus az alkotmány és az Alkotmánybíróságról (Ab) szóló törvény módosítását úgy változtatná meg, hogy egy új passzussal azt is kimondaná: az Ab a költségvetésről, a költségvetés végrehajtásáról, a központi adónemekről, illetékekről és járulékokról, a vámokról, valamint a helyi adók központi feltételeiről szóló törvényeket csak akkor vizsgálhatja felül, ha az erre irányuló indítvány az alkotmányellenesség okaként kizárólag a korábban már felsorolt alapjogok sérelmét jelöli meg, és nem tartalmaz egyéb okot.

Több ponton módosítaná a különadó szabályait is: például beemelné a javaslatba, hogy a törvény hatálybalépését megelőzően elhunyt magánszemély különadójának megfizetésére az örökös nem kötelezhető.

Az alkotmányügyi bizottságban ez utóbbi javaslatot mindenki támogatta, a többit azonban csak a kormánypártok és a kabinet képviselője.

A Ház kedden tartja a végszavazást az érintett törvényjavaslatokról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik