Belföld

Állami kézben marad a génbank

Állami kézben marad az érdi génbank - mondta Szenci Győző, a 100 százalékos állami tulajdonú Állami Gyümölcs- és Dísznövény-termesztési Kutató-Fejlesztő Nonprofit Közhasznú Kft. igazgatója, a kényszer végelszámolás alatt lévő Érdi Gyümölcs- és Dísznövény-termesztési Kutató-Fejlesztő Közhasznú Társaság volt vezetője.

Emlékeztetett: az érdi génbank körüli kálvária 2009 júliusában kezdődött, a cégbíróság nem jegyezte be a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. kezelésében lévő Érdi Gyümölcs- és Dísznövény-termesztési Kutató-Fejlesztő Közhasznú Társaság átalakulását nonprofit közhasznú társasággá. Néhány banki igazolás hiánya miatt az eljáró ügyvéd késve nyújtotta be az iratokat, a cégbíróság pedig elrendelte a kht. kényszer végelszámolását.

A kényszer végelszámolót 2010 április elején jelölték ki, a végelszámolás vége jövő év közepére várható. A kht. árbevétele tavaly 250 millió forint volt – ebből pályázatokból 50 millió támogatás jött össze, a többiért a termelési és szolgáltatási szerződéseik alapján végzett munkával megdolgoztak -, s idén is ennyit várnak – mondta az igazgató.

Szenci Győző elmondta: a magyar állam, mint tulajdonos már megalapította az Állami Gyümölcs- és Dísznövény-termesztési Kutató-Fejlesztő Nonprofit Közhasznú Kft-t, amelynek vezetésével jogfolytonosan őt bízták meg. Az új társaság átveszi a tevékenységeket a régitől, a személyi és vagyonállomány is átkerül egyikből a másikba. Reméli, hogy sikerül közhasznú keretmegállapodást kötniük, amelynek keretében állami feladatokat is végezhetnek majd. Ilyen megállapodással a végelszámolás alá került kht. korábban rendelkezett, de 2007-ben felmondták.

A nonprofit kft. megalapításával sikerült megakadályozni a génkészletek megsemmisítését, és azt a spekulációt, ami a 800 hektár földterületre vonatkozott – idézi a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) által az MTI-hez kedden eljuttatott közlemény Ángyán József, a VM parlament államtitkára válaszát Font Sándor (Fidesz) e témában feltett kérdésére. Ángyán József a válaszban felhívta a figyelmet arra is, hogy közhasznúsági szerződést kötnek, amihez finanszírozási lehetőségek is tartoznak, az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programban pedig pályázati lehetőségeket nyitnak az intézet számára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik