Belföld

Nem sikerült megválasztani a közmédiumok új vezetőit

Egyik jelölt sem kapta meg a szükséges kétharmadost támogatást.

A közmédiumok egyik vezérigazgató-jelöltje sem kapta meg a szükséges kétharmados támogatást a délután összehívott Közszolgálati Közalapítvány kuratóriumától. Balogh László, a kuratórium elnöke a több mint 5 órás ülés után a Független Hírügynökségnek elmondta: a médiatanács két-két jelöltet, tehát összesen nyolc vezérigazgató-jelöltet javasolt a közmédiumok élére.

A Magyar Televízió élére Nagy Attilát, a köztévé jelenlegi gazdasági igazgatóját és Szabó László Zsoltot, az Echo TV vezérigazgatóját, a Magyar Rádió élére Belénessy Csabát, az MTI stratégiai alelnökét és Klein Juditot, az MTV kisebbségi műsorok szerkesztőségének vezetőjét, a Duna Televízió élére Dobos Menyhértet, az MTV műsorigazgatóját és Kálomista Gábor filmes producert, az MTI élére pedig Toót-Holló Tamást, az MTI belpolitikai szerkesztőségének vezetőjét és Wéber Ferencet, Sólyom László köztársasági elnök sajtófőnökét jelölték.

Balogh László elmondta azt is: annak érdekében, hogy gyorsítsa a az eljárást még késő este átküldi a Médiahatóságnak a négy határozatot, amely a jelöltek elutasításáról szól.

A médiát és a hírközlést szabályozó egyes törvények módosításáról szóló törvény szerint a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság médiatanácsának elnöke tesz javaslatot közszolgálati részvénytársaságonként 2-2 vezérigazgató-jelöltre a médiatanácsnak, amely elfogadja a jelölteket és javasolja a Közszolgálati Közalapítvány kuratóriumának, hogy válasszon ki egyet-egyet közülük. Ha a médiatanács nem fogadja el az elnöke által javasolt jelöltek valamelyikét, akkor az elnök új jelöltre tesz javaslatot. A médiatanács csak akkor tehet javaslatot a kuratóriumnak, ha mind a két jelöltet elfogadta.

Az első szavazási körben a Közszolgálati Közalapítvány összes tagjának – ideértve az elnököt is – kétharmados többségével kell döntenie a vezérigazgató kinevezéséről. Ha 30 napon belül nem tud választani a kuratórium, akkor új jelölési eljárást kell lefolytatni; az új jelölés során közszolgálati részvénytársaságonként két új jelöltre kell javaslatot tenni.

Az MTI információi szerint a jelölés második köre jövő héten, a Közszolgálati Közalapítvány kuratóriumának csütörtöki ülésén esedékes abban az esetben, ha a médiatanács addigra új jelöltekre tesz javaslatot.

A szabály szerint a Médiahatóság új jelöltjeinek elfogadásához a következő körben már nem kell a kuratórium kétharmadának igenlő szavazata, róluk már egyszerű többséggel dönthetnek. A kuratóriumban nincs kétharmados többsége a Fidesznek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik