Belföld

Szakszervezeti egyeztetés Lázár Jánossal a különadóról

A Fidesz frakcióvezetője az érdekvédelmi szervezetek vezetőivel a 98 százalékos különadóról tárgyalt.

A Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége szerint a törvényesen járó juttatásokat nem lehet büntetni, de azzal egyetért, hogy kirívó kifizetések ne történjenek meg még egyszer – mondta elnöke. “Bármelyik cégnél dolgozó munkavállaló, aki a munka törvénykönyve szerint, vagy a mindenkire érvényes kollektív szerződés szerint kap juttatást, az biztos, hogy nem ütközik a jó erkölcsbe” – emelte ki Pataky Péter.

A jelenlegi 2 millióról 3,5 millió forintra emelné a 98 százalékos különadó összeghatárát a Munkástanácsok Országos Szövetsége. Elnöke azt mondta, szervezetük azt nem támogatja, hogy a közalkalmazottakat általában kivegyék a különadó rendszeréből. A szakszervezeti vezető szerint “világbotrány lenne”, ha megmaradna a 98 százalékos különadó 2 millió forintos összeghatára, de nem is számít arra, hogy ez így történne – tette hozzá Palkovics Imre.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szintén azt támogatja, hogy a 98 százalékos különadó kétmillió forintos összeghatárát emeljék meg. Lázár János nyitott a 98 százalékos különadó közalkalmazottakra vonatkozó szabályozásának módosítása ügyében – mondta Mendrey László elnök. A Lázár Jánossal folytatott tárgyaláson többféle megoldásról is szó esett – tette hozzá. A PDSZ elnöke reméli, hogy lesz megegyezés. Ez holnap reggel fog kiderülni.

A Pedagógusok Szakszervezete azt javasolja, hogy továbbra is azon törvények alapján járjanak a közszférában a végkielégítések, amelyek 18 éve működnek. Galló Istvánné, az érdekképviselet vezetője hangsúlyozta, ha a törvényi előírásokon felül a munkáltató nagyobb végkielégítést adna a dolgozónak, azt sújtsa különadó, mert az irreális végkielégítések ellen tiltakoznak. Ugyanakkor tartanak attól, hogy a különadóról szóló jogszabály jelen formájában a közszféra dolgozóit is sújtaná, pedig esetükben ez a törvényhozónak sem szándéka.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik