Belföld

Nem segít a költségvetés az egészségügyön?

Administrator
Administrator

2010. 11. 02. 08:25

Az Alapellátó Orvosok Országos Szövetsége szerint újratermelődhet a kórházak adóssága.

Az Alapellátó Orvosok Országos Szövetsége (FAKOOSZ) nemzeti konzultációt sürget, mivel szerintük – megismerve a 2011. évi költségtervezetet – a kormányprogram nem megmenti az egészségügyet, hanem újratermeli a kórházak adósságait, az alapellátás kiürülését pedig felgyorsíthatja.

A FAKOOSZ hétfőn az MTI-hez is eljuttatta a miniszterelnöknek, a kormánynak és az országgyűlési képviselőknek címzett levelét, melyben kifejtik: “Ismert, hogy mennyi forrást vontak el az ágazatból, ismert, hogy milyen forrásigénye van a várólisták megszüntetésének, jeleztük, számításokkal alátámasztva, milyen módon őrizhető meg a legnagyobb betegelégedettségnek örvendő alapellátás, rajta keresztül az orvosi hivatás társadalmi beágyazottsága”.

Szerintük a pályakezdő orvosok nem is akarnak Magyarországon maradni, a középgeneráció egzisztenciális gondok,a nyugdíjas korban lévők pedig fizikai állapotuk miatt nem képesek a jelenlegi körülmények között hosszú távon dolgozni. Számukra a lehetőségek: a külföldi munkavállalás, a közalkalmazotti jogviszonyba visszatérés, a nyugdíjba vonulás, valamint a pályaelhagyás.

A FAKOOSZ levelében azt kéri, hogy a költségvetési törvénytervezetben az orvosok is kerüljenek abban a sorba, amelyben a bruttó 360 ezer forintos garantált havi bérű bírák, ügyészek és a jogsegélyszolgálatok szerepelnek.

“Nem kérünk többet, mint szakképzettségünk és tudásunk, felelősségünk legalább azonos elbírálását” – írták, hozzátéve: “nincs újabb négy évünk a várakozásra!”.

Egy másik orvosszövetség, a Falusi Körzeti Orvosok Országos Szövetsége vasárnap közleményben reagált a kormány szombaton ismertetett 2011. évi költségvetési törvényjavaslatára. Szerintük a javaslatban a 2010. májusi kormányprogrammal ellentétben nem szerepel az alapellátás a prioritásként kezelt területek között, csupán a háziorvosok számára különösebb jelentőséggel nem bíró, úgynevezett egészségipar fejlesztése az, amelyet a kiemelt célok közt felsorol a kormány.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

CHICAGO, IL - AUGUST 13: Four-year-old Leo Griffin leaves a protest against the alt-right movement held to mourn the victims of yesterdays rally in Charlottesville, Virginia on August 13, 2017 in Chicago, Illinois. One person was killed and 19 others were injured in Charlottesville when a car plowed into a group of activists who were preparing to march in opposition to a nearby white nationalists rally. Two police officers were also killed when a helicopter they were using to monitor the rally crashed.   Scott Olson/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.