Belföld

Hamarosan elkészül az új híd Kolontáron

Határidőre elkészül Kolontáron az az új híd, amelyet a Magyar Honvédség a Torna-patakon a megsemmisült építmény helyére készít.

A 20 tonna teherbírású, 15 méter hosszú és 5,8 méter széles híd vascölöpökön áll, lábazata fém, padlózata és korlátja fából készül. Építését a hét elején kezdték meg a honvédség szakemberei, és várhatóan jövő hétfőn már közlekedhetnek is rajta. Vasárnap délután a híd korlátjait szerelték a katonák, és a padlózatot rögzítették.

A szerkezet a megsemmisült és a még lakható településrészt, a Kossuth és a Malom utcát köti össze. A Torna-patakon a katonák korábban már épített egy ponton-hidat, amelyet két héttel később – amikorra elszállították a munkagépek a lebontott 10 lakóház törmelékeit és az összegyűjtött vörösiszapot – elbontották, és 20 méterrel távolabb egy fém szerkezetű, gyalogos hidat építettek.

Ha elkészül az új híd – amelynek várható élettartama legalább 15 év, és két oldalán egy-egy méteres járda lesz kialakítva – a gyaloghidat szintén lebontják, és a katonaság levonul a katasztrófa sújtotta térségből, ott csak a speciális, mentesítő egységek maradnak.

Az október 4-én bekövetkezett katasztrófát követően több mint kétezer katona, félezernyi technikai eszköz dolgozott két hétig az ajkai térségben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik