Belföld

Pintér Sándor irányítja az önkormányzati alkut

Jön az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Fóruma.

A kormány létrehozta az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Fórumát. Ennek fő feladata az egyeztetés az önkormányzati rendszerről, a helyhatóságok közszolgáltatásairól. Ennek a testületnek kell konzultálnia a költségvetés önkormányzatokat érintő kérdéseiről is.

A fórum elnöke a belügyminiszter, alelnöke a tárca önkormányzatokért felelős államtitkára. Tagja a nemzeti erőforrás miniszter, a nemzeti fejlesztési miniszter, a vidékfejlesztési tárca vezetője, a Nemzetgazdasági Minisztérium államháztartásért felelős államtitkára, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium területi közigazgatásért és választásokért felelős államtitkára, valamint az országos önkormányzati érdekszövetségek elnökei.

A tagok nem részesülnek díjazásban. A testület évente legalább kétszer ülésezik, tanácskozásait az elnök hívja össze és vezeti, de bármely tag kezdeményezhet rendkívüli ülést. A fórum működési költségeit a központi költségvetés Belügyminisztérium fejezetében kell tervezni.

Az Orbán Viktor miniszterelnök által aláírt kormányhatározatot a Magyar Közlöny legfrissebb számában tették közzé. Ezzel egy időben hatályát veszítette az a 2006-os kormányhatározat, amely a Kormány-Önkormányzatok Egyeztető Fórumát hozta létre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik