Belföld

Előzetesben marad Wieszt János

A vesztegetéssel gyanúsított volt MSZP-s politikus ellen már arra is van bizonyíték, hogy megpróbált egy tanút befolyásolni.

December közepéig meghosszabbította a bíróság a vesztegetéssel gyanúsított Wieszt János, volt szocialista politikus előzetes letartóztatását.

“A Budai Központi Kerületi Bíróság 2010. október 13-án hozott végzésében a fontosabb ügyekben intézkedő hivatalos személy által elkövetett vesztegetés bűntette miatt (…) indult büntetőügyben meghosszabbította W. János gyanúsított előzetes letartóztatását” december 16-ig – tudatta a Fővárosi Bíróság hétfőn.

A Wieszt-ügy május 20-án pattant ki. Az Index.hu-n megjelent videofelvételen a Fidesz XI. kerületi szervezete szerint Wieszt János, az MSZP akkori helyi frakcióvezetője kétmillió forint csúszópénzt fogadott el. A pénz átvételekor egy önkormányzati üzlethelyiség eladásáról volt szó. A Fidesz helyi szervezete a videofelvétel alapján hatalommal való visszaélés miatt feljelentést tett a politikus ellen.

Wieszt János – aki a vagyongazdálkodási bizottság elnöke volt – akkoriban ártatlanságát hangoztatta, illetve azt mondta, hogy a politika áldozata. Június közepén azonban a nyomozó ügyészek meggyanúsították és a bíróság elrendelte az előzetes letartóztatását.

A kerületi bíróság október 13-i, nem jogerős döntésében december 16-ig hosszabbította meg Wieszt fogva tartását. Az elsőfokú bíróság indoklása szerint megalapozott annak gyanúja, továbbá bizonyíték van arra: “W. János egy tanúként felmerült személyt megpróbált befolyásolni annak érdekében, hogy elmaradjon a bűncselekmény feltárása”.

“A gyanúsított vonatkozásában így megalapozottan feltehető, hogy szabadlábon hagyása esetén a tanúként még kihallgatandó személyek befolyásolásával, illetve az ingatlanértékesítésekkel kapcsolatos egyes önkormányzati iratok megsemmisítésével meghiúsítaná, megnehezítené vagy veszélyeztetné a bizonyítást” – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik