Belföld

Mit kezd a Fidesz Botkával?

A Fidesz-vezetés különös figyelmet szentel Szegednek, illetve annak polgármesterének, akiben sokan a megújuló baloldal egyik vezéralakját látják.

„A szegedieket nem lehet az orruknál fogva vezetni” – mondta szerdai ünnepi beszédében Botka László. A szocialista polgármester a választások eredményét úgy értelmezte, hogy a választók nem akarják a várost a pártok harcterévé tenni.

A harmadszorra is újraválasztott polgármester egyik legnagyobb politikai feladata, hogy az egyetlen „vörös városban” maga mögé állítsa a helyi Fidesz-frakciót. A szegedi közgyűlésben ugyanis senki nem szerzett többséget: a Fidesznek 14, az MSZP-nek – a polgármesterrel együtt – 13, a Jobbiknak 1 és az LMP-nek is 1 képviselője jutott be.

Botka már a múlt héten megkezdte a tárgyalásokat a Fidesz frakcióvezetőjével, Bohács Zsolttal. Információink szerint Botka a négy alpolgármesteri posztból kettőt ajánlott fel a Fidesznek. A helyi jobboldal visszautasította az ajánlatot, és Bohács Zsolt kedden azzal az ötlettel állt elő, hogy csak egy alpolgármesteri posztot támogatnak. Szerintük ugyanis Szegedre egy alpolgármester is elég. Botka erre úgy reagált: nem tud a Fidesz úgy harcolni ellenem, hogy ne Szegednek okozzon kárt.

Egy fideszes forgatókönyv szerint Botka vezéralakja lehet egy megújuló baloldalnak. Már az idei választásokon is előkerült a 37 éves politikus neve, mint az MSZP lehetséges miniszterelnök-jelöltjéé. Az biztos, hogy a Fidesz vezetése különös figyelmet szentel Szegednek, amit az is bizonyít, hogy a 14 tagú Fidesz-frakcióban három országgyűlési képviselő is helyet foglal.

Ajánlott cikkek:

Mit kezd a Fidesz Botkával?(fn.hu)

Szeged lesz a nemzeti együttműködés jó példája? (szegedkurir.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik