Belföld

Iszapömlés – megjöttek az uniós szakértők

A következő három napban terepmunkát végeznek az ajkai térségben. Megállapításaikról és javaslataikról pénteken számolnak be.

A Kormányzati Koordinációs Bizottság Tudományos Tanácsának (KKB) ülése utáni sajtótájékoztatón Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) főigazgatója felidézte: a vörösiszap-katasztrófa másnapján kérésére a Magyar Tudományos Akadémia elnöke nyolctagú csoportot állított össze, a szakértők haladéktalanul a helyszínre utaztak, és elsődleges megállapításaikkal segítették a mentésszervezést. A KKB – amely a katasztrófák elleni veszélyhelyzetben az irányító kormányzati szerv – tudományos tanácsa hétfőn ülésezett, és áttekintette a tapasztalatokat.

Bakondi György közölte: a tudományos tanács mind a kilenc tagja jelen volt a tanácskozáson. A megbeszélés részleteiről ugyanakkor nem beszélt. Mint mondta, Németh Tamás, a tudományos tanács elnöke tájékoztatja majd az újságírókat.

Az OFK főigazgatója hozzátette: a vörösiszap-katasztrófa után Magyarország az Európai Bizottság szakosított katasztrófavédelmi gyorsriasztó rendszeréhez, a Monitoring és Információs Központhoz (MIC) fordult, olyan szakértőket kért, akik vegyipari és ökológiai kérdésekben, illetve a vörösiszap kezelésében gyakorlati tapasztalatokkal rendelkeznek. Két nappal ezelőtt megérkezett Magyarországra a szervezet ügyeletes vezetője, hogy előkészítse a szakértői csoport érkezését, de ő maga is itt marad.

Az EU összesen öt szakértőt küld, akik a helyszínen szakterületeknek megfelelő felmérést, elemzést, értékelést készítenek. Az öt tagból hárman – Johan Gemoets (Belgium), Pia Lindström (Svédország) és Riss Alarich (Ausztria) – már megérkeztek Magyarországra. Bakondi György közlése szerint a szakértők kedden, szerdán és csütörtökön végzik el a tervezett terepmunkálatokat a térségben, pénteken pedig tájékoztatják a belügyminisztert és az OKF főigazgatóját megállapításaikról és javaslataikról.

Bakondi György közölte: a szakértők érkezése előtt megbeszélést tartott az érintett tárcák államtitkáraival, hogy az adott szakterület vezető szakértője kísérje az EU szakembereit. A szakértők rövid- és hosszú távú intézkedésekre tesznek majd javaslatot a vörösiszap által okozott károk csökkentésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik