Belföld

Nem a parlament hatásköre a Károlyi-szobor sorsa

A törvényhozás kulturális bizottsága elutasította a Jobbik négy határozati javaslatának tárgysorozatba vételét.

Károlyi Mihály hazaáruló volt, mert 1918-ban 1,2 millió katonát szerelt le, miközben háború volt, és megszálló csapatok vonultak az országba – mondta a jobbikos Hegedűs Tamás annak indokolásakor, hogy javasolják Károlyi szobrának eltávolítását és a Mementó szoborparkba szállítását, helyébe pedig visszatennék Tisza István egykori miniszterelnök szobrát.

A Jobbik tudja, hogy az Országgyűlésnek nincs hatásköre ilyen kérdésben, ezért azt szeretnék, ha a törvényhozás politikai nyilatkozatot fogadjon el, amelyben felkéri az érintett önkormányzatot a szoborcserére. A párt azt is javasolja, hogy ehhez hasonlóan járjon el a parlament Doktor Sándor – szerintük szintén hazaáruló – pécsi szobrának lebontatása érdekében, ezenkívül átneveztetnék a Roosevelt teret Széchenyi István térre, a Moszkva tér pedig visszakapná Széll Kálmán egykori miniszterelnök nevét.

A Fidesz álláspontja szerint nem tartozik az Országgyűlés hatáskörébe ilyan nyilatkozat elfogadása: L. Simon László fideszes bizottsági elnök szerint az Országgyűlésnek a hatáskörébe tartozó ügyekkel kell foglalkoznia, a pártok pedig a helyi képviselő-testületekben kezdeményezhetik az ilyen eljárásokat.

A közterületi szobrok sorsán el kell gondolkodni, de ezek bonyolult kérdések, a Jobbik igényei részben jogosak, de nem ide tartoznak – mondta L. Simon, hozzátéve: a Lánchíd melletti tér korábban nem viselte Széchenyi István nevét. Pálffy István (KDNP) támogatná a benyújtottnál általánosabb szövegű politikai nyilatkozat megszerkesztését, mert noha “mélyen egyetértve” olvasta a Károlyi Mihályra és a többire vonatkozó elképzeléseket, de szerinte sem parlamenti hatáskörről van szó.

A bizottság fideszes többsége végül tartózkodott a szavazásnál, így a Jobbik igenjeivel sem vették tárgysorozatba a javaslatokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik