Belföld

Kormány vs. bankok: az LMP szerint káros

Az LMP a Fidesz nyolcpontos tervezetét a devizahitelesek megsegítésére jó irányúnak tartja.

Az LMP károsnak tartja, hogy ismét “bokszolás” indult a bankok és a kormány között; a Fidesz nyolcpontos tervezetét a devizahitelesek megsegítésére jó irányúnak tartják, de nehezményezik, hogy nem történt róla egyeztetés – mondta Ertsey Katalin, a párt országgyűlési képviselője. A politikus azt mondta: nem értik, miért várt a tervezettel a Fidesz a 226 forintos frankárfolyamig, és miért nem egyeztettek Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterrel és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletével.

Hangsúlyozzák: az egyoldalú hátrányos szerződésmódosítás tilalma nagyon fontos, ezt a banki magatartáskódex továbbra sem zárja ki.

Emlékeztetett, a bankszövetség szerint nonszensz polgárjogi szerződésekbe így belenyúlni. Az LMP viszont azt tartja nonszensznek, hogy a bankok jelenleg az ügyfél kárára egyoldalú kockázatvállalást hoznak létre egy kétoldalú szerződéssel, és ezt egyoldalúan módosíthatják, ha nekik hátrányos – mondta.

Fontosnak tartják, hogy a javaslatban a “kis rejtett és alattomos” díjakat ki akarják iktatni, mert ezek is hozzájárulnak a terhek indokolatlan növekedéséhez. Viszont azt, hogy a terhek ne nőhessenek, döntő módon az árfolyam befolyásolja, tehát szerintük továbbra is hangsúlyos bizalomnövelő intézkedések kellenek a piac felé, amelyek a forint helyzetét javítják.

Mint mondta: ehhez látni kellene a Fidesz átfogó gazdaságpolitikáját; az egyeztetést nem lehet megspórolni, ezért javasolták egy eseti bizottság felállítását, ahol szakmai alapon ki lehetne dolgozni az irányát annak, hogy “mit akar a kormány”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik