Belföld

Tudták, hogy fegyverkeznek a romák gyilkosai

A katonai elhárításnak volt információja két „fegyverbeszerzési törekvésről”.

Az előző Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának több tagja egybehangzóan állítja: elaltatta a Katonai Biztonsági Hivatal (KBH) a romagyilkosságokkal összefüggésben a szolgálatok felelősségét vizsgáló képviselők figyelmét.

Néhányan ezért indokoltnak tartanák a tavaly novemberben lezárt vizsgálat folytatását – írja a Népszabadság. A lap értesülése szerint az akkori Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) a sorozatgyilkosság kezdete után közel egy évvel olyan információt kapott egy másik szervezettől, amely szerint a debreceni K. testvérek vezette csoport újabb fegyverbeszerzésre készül.

Korábban a sorozatgyilkosság felderítésében a Nemzetbiztonsági Hivatalt felügyelő miniszter jelentősnek tartotta az NBH szerepét, de a rendőrség azt állította, a gyanúsítottak elfogása előtt nem kaptak érdemi, a nyomozást segítő információt a szolgálatoktól.

A nyomozás jelen állása szerint kevéssel az után, hogy az NBH megszüntette a csoport ellenőrzését, kiraboltak egy vadászt, aki az interneten kínálta megvételre fegyvereit, majd pár héttel később megkezdték ámokfutásukat.

A tatárszentgyörgyi kettős gyilkosság idején, újabb információt kapott az NBH debreceni kirendeltsége, miszerint a K. testvérek vezette csoport újabb „fegyverbeszerzésre” készül, de ezt az információt sem kezelték megfelelően.

Azt pedig, hogy az egyik gyanúsított, Cs. István a kislétai gyilkosság után találkozott egykori tartótisztjével, a Katonai Biztonsági Hivatal elhallgatta a rendőrség és a parlamenti bizottság előtt. Így sikkadt el az információ, hogy Cs. ekkor már a nyomravezetőnek felajánlott százmilliós vérdíjról beszélt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik