Belföld

Az MSZP Orbánon kéri számon a Jobbik “cigánytáborait” is

Az MSZP szóvivője szerint a kormányfőnek "felelnie kell"!

Az MSZP-t megdöbbentette, hogy “a szélsőséges Jobbik ismét a cigány kisebbség elleni gyűlöletkeltésben találta meg a politikai haszonszerzés eszközét”. A szocialisták elítélnek minden magyarországi kisebbségek ellen irányuló rasszista megnyilvánulást, egyúttal minden parlamenten belüli és azon kívüli erőt elhatárolódásra szólítanak fel a Jobbiktól.

Az MSZP arra reagált, hogy a radikális párt szerint XXI. századi, európai megoldás lenne táborba zárni és állampolgárságuktól is megfosztani cigány származású, többszörösen visszaeső bűnözőket. A javaslatot a Jobbik miskolci polgármesterjelöltje tette, de azt Szegedi Csanád, a Jobbik EP-képviselője is aláírta.

Nyakó István, az MSZP szóvivője ennek kapcsán arra emlékeztetett, hogy “65 évvel az utolsó nemzetiszocialista koncentrációs táborok felszámolása után Magyarországon a törvényhozói hatalom birtokába jutott egy párt, amely szellemiségét és immár konkrét elképzeléseit tekintve is a 40-es évek borzalmaiért felelős szélsőjobboldali politika továbbvivője”.

A szocialisták szerint a visszaeső bűnelkövetőknek egy jogállamban nemzeti, etnikai, vallási hovatartozástól függetlenül a börtönben van a helyük. A kormány tagjaitól és különösen Orbán Viktortól az ellenzéki párt elvárja, hogy személyesen is kiálljon a több mint félmilliós magyar cigány kisebbség emberi méltósága mellett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik