Belföld

MSZP etikai kódex: sajátos politikai báj

A Jobbik szerint olyan, mintha a farkas vegetáriánus étrendre szólítaná fel az erdő lakóit.

A szocialisták remélik, hogy eddigi információikkal ellentétben a Fidesz környezetéből nem indul lejárató kampány jelöltjeik ellen – mondta Szanyi Tibor. Az MSZP kampányfőnöke arra kérte a választókat, ne higgyenek a megtévesztő információknak. Bejelentette, hogy a szocialisták a jövőben nem kommentálnak sajtóhírekben megjelent állításokat, csak akkor, ha az ügyben hatósági eljárás is indult.

Az MSZP csütörtökre meghívta az őszi önkormányzati választásokon jelölteket állító pártok és szervezetek képviselőit. A szocialisták egy 13 pontból álló etikai kódexet dolgoztak ki, amelyet alá szeretnének íratni a kampányban részt vevő szervezetekkel, emellett várják a pártok képviselőinek kiegészítő javaslatait is.

A kódex egyebek mellett a választásokon való részvételre buzdítja a szavazókat. A dokumentum aláírói vállalják, hogy nem folytatnak lejárató kampányt a másik jelölttel szemben, és tiszteletben tartják a magánéletüket, egymás kampányeseményeit nem zavarják meg, és tartózkodnak az ajánlószelvényekkel kapcsolatos visszaélésektől.

A Fidesz nem vesz részt az MSZP által kezdeményezett egyeztetésen – mondta el Kósa Lajos, a kormánypárt alelnöke. Hozzátette, semmilyen kérdésben nem árulnak egy gyékényen a szocialistákkal, különösen etikaiban nem. Kósa szerint “külön bájos”, hogy éppen Szanyi Tibor kezdeményezi az egyeztetést, miközben egy tavaszi videofelvétel szerint személyesen buzdította a választókat csalásra.

A Jobbik pártigazgatója elmondta, hogy nagy meglepetéssel fogadták a szocialisták felvetését, amely “kicsit olyan, mintha a farkas vegetáriánus étrendre szólítaná fel az erdő lakóit”.

Szabó Gábor pótcselekvésként, illetve figyelemelterelésként értékeli az etikai kódex ötletének felvetését, ugyanis azt a “legkevésbé hiteles politikai szereplő kezdeményezi” – fűzte hozzá.

Karácsony Gergely az LMP kampányfőnöke úgy reagált, még nem ismerik az etikai kódex tartalmát, de “örök naivként” bíznak benne, hogy minden kampány etikusabb lesz az előzőnél. Fontosnak tartanák egy megfelelő kódex elkészítését – tette hozzá.

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) szerint sajátos bája van annak, amikor az MSZP etikai kódexet kezdeményez – reagált Harrach Péter frakcióvezető a szocialisták javaslatára. Szerinte a KDNP mindig igyekezett betartani a játékszabályokat. Azt javasoljuk, az MSZP is tegye ezt – közölte Harrach Péter.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik