Belföld

Várakoznak az Alstom-metrókocsik ügyében

A cég igazgatója szerint nincs mit visszafizetni a BKV-nak, mivel az ő szerelvényeiken utazhatnak majd a budapestiek.

Két hét eltelt, de semmit nem lehet tudni arról, hogy mi lesz az engedély nélküli metrókocsik sorsa. Lehet, hogy fel kell újítani a régi orosz kocsikat, lehet, hogy máshonnan vesznek újakat, de az is lehet, hogy marad az Alstom – hangzott el az RTL Híradóban.

A főváros 37 metrókocsit venne abból a típusból, ami két hete nem kapta meg a típusengedélyt. Az áruk összesen 65 milliárd forint, aminek a felét már át is utalták. Ma fővárosi politikusok hallgatták meg Deák Lászlót, az Alstom vezérigazgatóját és a BKV vezetőit.

Egyelőre azonban mindenki a másodfokú döntésre vár, miután a francia gyártó fellebbezett az elutasító határozat ellen. “Változtatnak-e majd valamit a fékrendszeren? Nincs mit változtatni, mert a metró tökéletesen működik, ennek a metrónak semmi baja, a világon mindenhol működik” -mondta az Alstom igazgatója.

A hatóságnak hatvan napja van, hogy másodfokon is döntsön, igaz ez a határidő korlátlanul meghosszabítható. “Szerintünk is érdemes volna kivárni a végleges típusengedély körüli vita lezárását” – mondta Guba János, a BKV-DBR metró igazgatója.

A főváros városüzemeltetési bizottságának keddi ülésén kiderült, nem kapott írásos utasítást a BKV a városvezetéstől arról, hogy meg kell szüntetni a 2-es metróra szánt szerelvények szerződését, ha a jármű nem kap a július 31-i határidőig típusengedélyt. Döntési hatásköre csak a Fővárosi Közgyűlésnek lesz, amely jövő csütörtökön tartja ülését. A városüzemeltetési bizottság egyébként együttes ülést kezdett a gazdasági bizottsággal, de utóbbi végül nem vette napirendre a kérdést és gyakorlatilag a napirendi szavazással befejezte a munkát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik