Belföld

Szörnyű állapotok lehettek az illegális szociális otthonokban

Az előző kormány felelős az illegális szociális otthonokért - állítja a minisztérium képviselője.

Nyitrai Imre, a Nemzeti Erőforrás Minisztériumának szociális, család-, és ifjúságügyért felelős helyettes államtitkára szerint az előző kormány négy-öt év alatt hihetetlen mennyiségű pénzt vont ki a szociális szolgáltatások támogatásából és ez tette lehetővé, hogy tömegessé váltak az engedély nélkül szociális szolgáltatásokat nyújtó intézmények. Ha valaki mérlegelte, hogy bejelentkezzen-e a legális rendszerbe és igénybe vegyen valamilyen alacsony normatívát, vagy csinálja feketén, az utóbbit választotta – mondta a helyettes államtitkár az MTV szombat reggeli műsorában. Hozzátette: ezt a folyamatot vissza kell terelni a legális rendszerbe.

Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) a közelmúltban hozta nyilvánosságra azon szociális intézmények listáját, amelyek engedély nélkül működnek és eljárás indult ellenük. Az ügyek azonban más-más fázisban vannak jelenleg, így a tizenhét intézmény nevét felsoroló listán vannak olyan ellátók, amelyeket már felszámoltak és kiürítettek, de több olyan is van, amelyek annak ellenére tovább működnek, hogy a szolgáltatás megszüntetésére kötelezte őket a hatóság. A lista szerint főleg Hajdú-Bihar, Somogy és Pest megyében terjedtek el az engedély nélküli szociális szolgáltatások, amelyek közül a leggyakoribb a bentlakásos szociális intézményi ellátás.

Nyitrai Imre hangsúlyozta: az engedély nélkül működő intézményeket nagyon nehéz tetten érni. “A társadalom immunrendszerének kell jól működnie ahhoz, hogy kivesse azokat az esteket, ahol csak a lenyúlásról, az idősek átveréséről és a szociális szolgáltatásnak látszó, de egyébként teljesen illegális tevékenységről van szó”- fogalmazott.Az MTI megkeresésére az Foglalkoztatási és Szociális Hivatal (FSZH) kedden közölte, hogy a lista alapján felszámolt intézmények lakóinak elhelyezése nem egyszerű, mivel ha a hozzátartozók nem tudják megoldani, más szociális otthonokba kerülnek, de az üres helyekre itt is többen várakoznak.

Azóta az ÁFSZ honlapján a működési engedéllyel rendelkező idősek otthonairól és idősek gondozó házairól készült listát is nyilvánosságra hozta, mellékelve az elérhetőségeiket, valamint a férőhelyekre vonatkozó adataikat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik