Belföld

LMP: alkotmánysértő a hallhatatlan kormányülés

Az ellenzéki párt szerint feltétlenül készülnie kell hangfelvételnek az Orbán-kormány minden üléséről.

Alkotmánybírósághoz fordult az LMP frakcióvezetője. Alkotmánysértőnek tartja, hogy a kormány üléséről hangfelvétel csak kormánytag kérésére, indokolt esetben, kormányfői engedéllyel készülhet – tudatta közleményében az ellenzéki párt.

Az LMP emlékeztet rá, hogy főszabályként jelenleg csak egy “utólagos” összefoglaló készítése kötelező a kormány ülését követő három munkanapon belül. Az anyag egy-egy példányát a kormány tagjai, a kormány üléseinek állandó meghívottai, valamint az államtitkárok kapják.

Schiffer András szerint a jelenlegi jogszabályok ilyen korlátozást nem tesznek lehetővé, egy korábbi alkotmánybírósági határozat pedig azt is kimondja, hogy a kormány ülésén elhangzottak közérdekű adatok.

Az LMP frakcióvezetője úgy véli, ha a kormány rövidebb-hosszabb ideig nem rögzíti azokat, azzal ellehetetleníti az információszabadságot, és jelentősen korlátozza az alkotmány által a közérdekű adatok megismeréséhez biztosított jogot.

A frakcióvezető azt kéri, hogy az Alkotmánybíróság semmisítse meg a kormány ügyrendjében szereplő három korlátozó feltételről szóló, valamint az utólagos összefoglalót előíró szövegrészt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik