Belföld

LMP: Sólyom elé kerüljenek az aláírandó törvények

A házszabály lehetővé teszi, hogy a házelnök "államfői önmagának" küldje meg az utolsó ülésnapon elfogadott törvényeket.

Az LMP frakcióvezetője nyílt levélben kéri Schmitt Pál házelnököt, hogy minél előbb írja alá a parlament rendkívüli ülésszakának utolsó napján elfogadott törvényeket, ezzel lehetővé téve, hogy Sólyom László megvizsgálhassa azok alkotmányosságát. Schiffer András hangsúlyozza: kérésével azt a sajtóban megjelent találgatást kívánja eloszlatni, amely szerint a parlamenti többség azért halogatta a médiafelügyeleti törvénnyel kapcsolatos végszavazást, hogy az már ne Sólyom László elé kerüljön aláírásra, hiszen ő az aláírás előtt előzetes normakontrollt kérhet az Alkotmánybíróságtól.

A frakcióvezető kiemeli: az Országgyűlés házszabálya lehetővé teszi, hogy a házelnök “államfői önmagának” küldje meg az utolsó ülésnapon elfogadott törvényeket. Ez a helyzet azonban “kiüresíti az államfői funkciót, s így ellentmond az alkotmány szellemének” – fűzi hozzá.

Az Országgyűlés kommunikációs irodája szerdán arról tájékoztatott, hogy Lezsák Sándor, a parlament fideszes alelnöke jövő héten, pénteken írja alá az Országgyűlés nyári rendkívüli ülésszakának utolsó ülésén elfogadott törvényeket, és küldi el az aznap hivatalba lépő Schmitt Pál köztársasági elnöknek.

A parlament múlt héten csütörtökön több mint egy tucat törvényt fogadott el, köztük a kormány 29 pontos gazdasági akciótervéhez kapcsolódó gazdasági és pénzügyi törvénycsomagot, illetve a Fidesz ötelemes médiacsomagjához tartozó, a médiát és hírközlést szabályozó egyes törvények módosítását, amely átalakítja a közszolgálati média rendszerét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik