Belföld

Több százezer homozsákot szednek össze Edelényben

Elszállítják a Bódva töltéséről és annak mentéről a májusi-júniusi árvíz idején a védekezéshez felhasznált homokzsákokat a Borsod megyei városban.

Markolók, teherautók, traktorok járnak az edelényi Bódva úton, ahol június elején a házak homlokzatáig ért a Bódva áradata, miután a folyó átszakította a már korábban átázott töltést. A gátat több mint 400 ezer homokzsákkal erősítették meg, ennek a zsákrengetegnek az eltávolítását kezdték meg kedden, miután erről döntött előző nap a város képviselő-testülete.

Azért határoztak a homokzsákok eltávolításáról, mert a helyi lakosság nagyon várja a gát helyreállítását – mondta Molnár Oszkár edelényi független polgármester az MTI-nek a helyszínen. Hozzátette: közeleg az ősz, a csapadékos időjárás és a várható száraz augusztus után már nehezebb lesz ez a feladat.

A polgármester kitért arra, hogy – mivel a kormányrendelet értelmében nem használható a kormányzati forrás a romeltakarítás költségeire -, ezért az edelényi önkormányzat úgy döntött, hogy segít a bajbajutott családoknak, és átvállalja a költségeket.

Arról is beszámolt, hogy Edelényben nem végleges az elbontandó házak darabszáma, ugyanis a múlt héten újabb három, kedden pedig újabb egy család jelentkezett, hogy életveszélyes a házuk, az összedőlés fenyegeti. Megjegyezte: a vályogházak száradás után megrepedhetnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik