Belföld

Domokos: Budapest is sorra kerül

Az ÁSZ-elnök szerint a nagy pénzeket a végfelhasználóig nyomon kell követni.

A 4-es metró ellenőrzését még az Állami Számvevőszék előző vezetése indította el, de az új elnök Budapest átfogó vizsgálata keretében a BKV ügyeit is áttekintetné. Domokos László a Figyelőnek azt mondta, nem okoz gondot “eddigi pártpolitikusi énjét áthangolni”. Szerinte az ÁSZ függetlensége nemcsak az elnök, hanem az alkalmazottak függetlenségén is múlik, ezért azt kérte munkatársaitól, hogy ne vigyék be politikai, vallási vagy bármilyen más preferenciáikat, szempontjaikat az intézménybe.

Az ÁSZ a jövőben nemcsak a törvényességi, hanem a célszerűségi szempontokat is vizsgálni fogja – erősítette meg. Mint mondta, rangsorokat kell felállítani, s azokat a régi hagyományokat, amelyek nem feltétlenül igazolódnak vissza a közérdek szempontjából, sokkal határozottabban felül kell vizsgálni, mint eddig. Alapvetően a társadalmi igényből kell kiindulni, amikor elemzik, hogy ezt vagy azt a hidat kell-e megépíteni, melyik kisvállalkozást támogató programot érdemes elindítani – tette hozzá.

Domokos szerint az ÁSZ – az országgyűlési határozatban előírt, négyévenként kötelező – átfogó vizsgálatot Budapesten nem végzett. Így amikor a fővárosi önkormányzat átad – mondjuk a BKV-nak – 50 milliárd forintot, a pénz felhasználásának a nyomon követését az ÁSZ már nem viszi el a végéig. A tanulság tehát az, hogy a nagy tételeket a végfelhasználóig nyomon kell követni – mondta a Figyelőnek az új elnök.

Budapest is sorra kerül (Figyelő)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik