Belföld

Cseles kormány: kivédhetik az adócsomag Ab-vizsgálatát

Ha pár napot várnak vele, Sólyom László helyett már Schmitt Pál elé kerülhet az adó-salátatörvény.

Hétfőn kiderült, hogy a kormány a nyári parlamenti ülésszak meghosszabbítását kérte, így július 19-e helyett július 22-én fogadhatnak el több törvényt is. Az Index szerint ezek között van a komplett adócsomag is, amit azért “csúsztatnának”, hogy az elfogadott törvény már ne Sólyom László, hanem a leendő köztársasági elnök, Schmitt Pál elé kerüljön. A hírportál szerint ezzel kivédenék, hogy az esetleges alkotmánybírósági kontroll miatt csak késve léphessenek életbe a javaslatok.

Mivel a kormány egybegyúrta a 29 pontos akciótervben szereplő javaslatok velejét, így jó esély lenne rá, hogy Sólyom László előzetes normakontrollra küldje az alkotmányosság szempontjából vitatható elemeket is tartalmazó csomagot, amelynek érvénybe lépése így akár több hónappal is elcsúszhatna. A kormány viszont júliustól és augusztustól is szeretne egyes elemeket életbe léptetni, míg a bankadó már szeptember első napjától hatályos lenne – írja az Index.

Schmitt Pál augusztus 6-án veszi át az államfői feladatokat, így amennyiben az országgyűlés július 22-én fogadja el a törvényt, már az új államfőhöz kerülhet aláírásra. Erre azért kerülhet sor, mert Schmitt még házelnökként kivárhatja a 15 napos továbbküldési határidőt az államfő felé. Ami akkor már saját maga lehet.

AJÁNLOTT LINK:

Kivédheti a kormány az adócsomag előzetes Ab-vizsgálatát (index.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik